Tijd voor een update!


Het is alweer een hele tijd geleden dat er iets op onze blog verschenen is, gelukkig is er intussen wel wat gebeurd op het stedenbandfront. Hoog tijd voor een update!

November - December 2014:

De werkgroep geboorteregistratie van Za-Kpota heeft een bezoek gebracht aan Djidja (stedenbandpartner van Tintigny) en Dogbo (stedenbandpartner van Roeselare) om er de computerprogramma’s te bekijken waarmee hun diensten burgerlijke stand werken voor de geboorteregistratie. De bedoeling is dat ook in Za-Kpota de geboorteregistratie zal geautomatiseerd worden. Een goed doordachte keuze van het gebruikte computerprogramma is hierbij niet onbelangrijk.

bezoek aan Djidja

Januari 2015:

De gemeentediensten hebben hun intrek genomen in het nieuwe gemeentehuis van Za-Kpota. Tijdens het verkennend bezoek aan Za-Kpota in 2013 door de delegatie van Hoogstraten waren de werkzaamheden reeds volop aan de gang. We hebben toen kunnen vaststellen dat de oude gebouwen niet meer aangepast waren aan de noden.




 
Februari 2015:

Samen met de andere Vlaamse gemeenten die een stedenband hebben in Benin werd een container met allerhande materiaal gevuld en verscheept. In februari is deze toegekomen in Bohicon van waaruit de verschillende materialen over de partnergemeenten gaan verdeeld worden. Duidelijke informatie aan de buitenkant van de dozen moet alles tot in de juiste gemeente krijgen.
Vanuit Hoogstraten werden o.a. T-shirts, fluohesjes voor kinderen, 2 naaimachines, werkhandschoenen en de banners die gemaakt werden naar aanleiding van het bezoek van de delegatie uit Za-Kpota aan Hoogstraten verstuurd.




De gemeenteschool Hoogstraten is dit schooljaar een beperkte uitwisseling opgestart met de basisschool van Za-Kpota. Het opzet is dat ze corresponderen met de leerlingen uit Za-Kpota en dat ze vertellen over een gewone dag op school in Hoogstraten.  Dat communiceren met Afrika niet steeds vanzelf loopt, heeft ook de gemeenteschool mogen ondervinden. Eind 2014 stuurden ze een brief met foto's van de leerlingen per e-mail naar de basisschool van Za-Kpota. Het antwoord bleef helaas uit. Wellicht is de brief niet toegekomen. Internet is daar immers niet zo krachtig en stabiel als hier in België. Dus over naar Plan B...
De gemeente Zoersel heeft een stedenband met Bohicon, een buurgemeente van Za-Kpota. Zij zijn daar begin februari op bezoek geweest voor "Journées de coopérations décentralisées à Bohicon". Tijdens hun bezoek hebben ze een afdruk van de brief van de gemeenteschool meegegeven aan de burgemeester van Za-Kpota. De burgemeester heeft nu de brief overhandigd aan de directeur van de basisschool.
En nu maar wachten op een antwoord.
Vanuit de gemeente mocht de burgemeester ook een aantal zaklampen overhandigen aan de directeur. Dit geeft leerlingen de kans om ook ’s avonds nog te lezen of te studeren. Na zonsondergang (in Za-Kpota het hele jaar rond al rond 19.00u) wordt het er echt stikdonker. Zonder elektriciteit of verlichting is lezen er dan niet meer mogelijk.

 


 

Reacties