SMS 4 Light in Za-Kpota

De werkgroep Stedenband lanceert SMS 4 Light in Za-Kpota. In samenwerking met Solar Zonder Grenzen willen ze in Za-Kpota zonnekiosken oprichten. En iedereen kan hier zijn steentje aan bijdragen. Via een simpel sms'je steun je de oprichting van een zonnekiosk met een bedrag van 2 euro!

Elke SMS maakt een verschil
Iedereen kan steunen door te sms’en naar 9949 met de tekst: “licht M74”. Hierna krijg je een bericht terug waarop je moet antwoorden met “OK je naam”.  Zo simpel is het.
Na je sms zie je op de website http://www.sms4light.be/nl/?map=94 een virtueel huisje in Za-Kpota oplichten met jouw naam erbij.  Als je hierna niets doet, krijg je elke maand een berichtje waarmee je opnieuw een huisje verlicht.
Zend je "stop" naar hetzelfde nummer, dan stopt je bijdrage onmiddellijk. Je zal dan ook geen verdere sms'jes meer ontvangen.
 
(Let op dat je zeker de code M74 vermeld bij je eerste bericht, zoniet gaat je steun naar een ander project. Geen verloren gift dus, maar niet voor de zonnekiosk in Za-Kpota.)

Liever geen SMS
 
Je kan ook storten op rekeningnummer IBAN: BE62 0015 3023 9361 - BIC: GEBABEBB
van VZW BISZ - Het Brembos 2, 8200 Sint-Michiels met vermelding: M74 – Za-Kpota – Hoogstraten.
Na de verwerking van de overschrijving worden ook jouw huisjes zichtbaar verlicht op de website!

 In totaal is er 4000 EUR nodig om een zonnekiosk op te starten.



Solar zonder Grenzen en zonnekiosken

Solar Zonder Grenzen is een project van BISZ vzw (Bevordering van de Interculturele Samenwerking met het Zuiden). Met Solar Zonder Grenzen helpt BISZ gemeenschappen in het Zuiden door zonnesystemen te installeren. Initieel installeerden ze voornamelijk op scholen, ziekenhuizen en weeshuizen. Lokale financiering van het onderhoud bleek moeilijk, dus werd gekozen voor een meer duurzaam model en in lokale productie. In 2010 werd een eerste productie-eenheid van zonnepanelen, lampen en laders opgestart in Togo. Echter, hoe goedkoop de producten ook waren, ze bleven te duur voor de gewone man. De oplossing werd gevonden in een verhuurmodel van lampen, die kunnen worden opgeladen in een zonnekiosk.

Een zonnekiosk is een centraal gelegen gebouw voorzien van zonnepanelen, waar mensen van het dorp mobiele LED-lampen kunnen huren en deze wekelijks heropladen aan de zonne-installatie. Ook andere batterijen, bijvoorbeeld van gsm’s, kan men er tegen een kleine vergoeding herladen. Dit huurgeld wordt gebruikt voor herstellingen en vervangingen aan de installatie.

In samenwerking met KU-Leuven, Etap-lighting, Humasol en Timelab werd een zonnepaneel ontwikkeld en een duurzame LED-lamp geoptimaliseerd, dit met een minimum aan geïmporteerde grondstoffen. De componenten worden ter plaatse geproduceerd door een opgeleid team. Dit biedt tewerkstelling en herleidt transportkosten, wat gezinnen hun maandelijkse uitgave aan energie met 50% kan terugschroeven. Zo kunnen zelfs de armsten van dit systeem gebruikmaken.

Solar Zonder Grenzen is de voorbije jaren vooral actief geweest in Togo en beperkter in Benin. Ze gaan echter ook een productie-eenheid opstarten in Benin. Waarna ook de werking in Benin wordt versterkt en uitgebreid. De werking in Benin is in samenwerking met Eco-Benin.

Solar zonder grenzen heeft in 2009 in Za-Tanta zonnepanelen geplaatst op een school , een gezondheidscentrum en gemeenschapszaal. Deze panelen werken niet langer omdat de batterijen stuk zijn. Door samen te werken met Solar Zonder Grenzen kunnen in onbruik geraakte panelen opnieuw worden ingeschakeld ten gunste van de lokale bevolking. Dorpen die niet op korte of middellange termijn van stroom zullen worden voorzien kunnen toch genieten van basisvoorzieningen.

Ook Za-Kpota is gewonnen voor dit concept. Er zijn nog 47 van de 79 villages niet voorzien van stroom. Gebrek aan stroomvoorziening is vaak een reden waarom hogeropgeleiden de gemeente verlaten.
Meer info: www.solarzondergrenzen.be

Reacties