Vrijdag 6 tot zondag 8 december 2019

Wie de voorbije conferentie wil volgen verwijzen we graag naar de Facebookpagina van ANCB, de Beninese vereniging van steden en gemeenten of die van Vlaamse vereniging van steden en gemeenten, VVSG internationaal of Zoersel. Omwille van de twee bezoeken aan Za-Kpota en de tussentijdse oefeningen per stedenband,  hadden we nog veel tussentijdse werksessies en slaagden we er niet in om dagelijks een verslag te schrijven voor de blog.

Benin overleg

Terwijl de andere gemeenten op uitstap gaan naar het koninklijk paleis in  Abomey of de ondergrondse woningen in Bohicon, werken de Beninese gemeenten en hun partners verder.
Michiel zit de vergadering voor en we werken efficiënt aan een goed gevulde agenda.
We stemmen eerst de verschillende indicatoren voor het federale programma op elkaar af. De formulering van de indicatoren was niet altijd eenduidig. Een goede oefening voor wederzijdse capaciteitsversterking. We maken gebruik van de fiche van VVSG. 
De bevolkingsregistratie vraagt ook onze aandacht omwille van de afstemming van de lokale registers, de RAVIP (een bevolkingstelling met daaraan verbonden een regularisatie) en tot slot het nationale register. 
De gemeentelijke inkomsten baren iedereen zorgen.  We beklemtonen nogmaals de boodschap van de burgemeester van Dogbo. Als je het fiscaal incivisme wil bestrijden moet je transparant zijn over je financiën en zichtbaar maken dat bepaalde investeringen zijn gebeurd dankzij de eigen inkomsten of taksen van de gemeente. Verder pleiten we voor een spreiding van de investeringen over alle arrondissementen, een berekening van de terugverdientijd, het integreren van een afschrijving en het onderhoud. Men kan ook vele initiatieven nemen die weinig geld kosten zoals het composteren van organisch afval.
Volgend jaar zal ook een conferentie doorgaan als voorbereiding van het federale programma. Hier zal vooral de thematische afstemming gebeuren. Het planningsproces is voorzien voor het jaar nadien. Alle gemeenten wordt gevraagd om in de eerste helft van 2020 een interne evaluatie op te zetten en een besluit te nemen of men wil verder gaan. De Beninese gemeenten willen verder gaan en benadrukken het belang van de collega tot collega benadering tussen hen zelf.
Ook de landencoördinatie komt aan bod. We stellen voor dat ANCB deze rol op zich neemt. Agathe koppelt terug dat zij dit wil voorleggen maar dat ANCB inzet op een multiplicatoreffect en zij vraagt Bohicon, Dogbo, Toucountouna en Za-Kpota het peterschap over een buurgemeente te overwegen. De regionale ontmoetingen zullen drie keer per jaar doorgaan en er zal een harmonisering gebeuren van de onkostenvergoedingen.
Het aansluiten bij de vormingen van UVCW (deel van de synergie tussen Belgische actoren in Benin) is punt van discussie. Op het ontmoetingsmoment in januari zal VVSG dit punt voorleggen.
Tot slot overhandigt Hugues ons nog een vlag met de symbolen van de verschillende koningen.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 7 mensen, lachende mensen, binnen

Afscheid

Terwijl iedereen de koffers pakt en afrekent met het hotel bekijken Michée, Appolinaire en ik het programma voor de komende dagen en sturen we berichten naar de andere collega’s met de agenda voor de besprekingen.
We genieten nog van een lekkere maaltijd en dan volgen dankwoorden voor Karlien en Hanne van VVSG, Agathe en Annette van ANCB, Hugues van Bohicon en het personeel van het hotel.
Er volgt een hartelijk afscheid. Gegevens worden in extremis uitgewisseld.
Nog een leuke anekdote. Staf van Deinze blijkt een ex-collega te zijn van Marleen Van Den Berghe. Hij heeft goede herinneringen aan de samenwerking en geeft het voorbeeld van de genderbenadering bij Umicore die door Marleen mee is afgedwongen en uitgewerkt. Men zet niet enkel in op een betere vertegenwoordiging van vrouwen maar ook van vertegenwoordiging vanuit landen waar Umicore werkzaam is. Wat is de wereld klein. Applaus voor Marleen en groeten Bart Wuyts.


Verhuis naar hotel Majesté
Hotel miracle isafgestemd op grote groepen. Ik geef er de voorkeur aan te verhuizen naar het vertrouwde hotel Majesté. We overleggen over de prijs en kies een kamer met een buitenraam.
Nadat we afspraken hebben gemaakt over verslagen en het afwerken van de oefeningen op het congres nemen we allemaal wat rust. Het is intussen hard beginnen regenen. Ongewoon voor dit seizoen en gevolg van de klimaatverstoring. De regen brengt de katoenoogst in gevaar.
Afhankelijkheid van Internet

Het internet in Hotel Miracle was zwak. Verschillende gemeenten hebben een router. We besluiten om er ook een te kopen zodat we vlotter kunnen bellen  via whatsap, informatie kunnen opzoeken en mailen. Ook nu weer blijkt dit belangrijk. Een van de dochters van Jef werd in de loop van de week opgenomen in het ziekenhuis en moest een zware ingreep ondergaan.

Huiswerk van de conferentie
‘s Avonds werk ik verder op de indicator en de enquête over de tevredenheid van de bezoekers aan de markt. We hebben afgesproken met de andere gemeenten dat we die tegen dinsdag doorsturen zodat zij hierop kunnen verder bouwen. Mathias, de animator voor de sinaasappelketen zal die nog deze maand afnemen bij een vertegenwoordiging van de verschillende gebruikers van de sinaasappelmarkt. Hij zal de enquête vertalen naar het fon. Het merendeel van de marktgebruikers spreekt geen Frans.
Ook de andere oefeningen neem ik nog even door.

Vroege ochtend
Ik vraag het ontbijt buiten op te dienen nu de temperaturen nog aangenaam zijn. Er zijn nog andere buitenlandse delegaties aanwezig. Zij houden echter afstand.

Overleg over bevolkingsregister.
Nicole heeft alle punten die we doorstuurden goed voorbereid. Zij neemt verslag en zal op basis hiervan een jaarplan opstellen. Als Za-Kpota bevestigt dat zij willen instappen in het programma van UVCW zal dit plan de  basis zijn voor de besprekingen tussen Hoogstraten en UVCW. Intussen vernemen we het nieuws dat het college een budget heeft goedgekeurd voor de automatisering van de arrondissementele bureaus. De dienstverlening kan op deze manier toegankelijker worden gemaakt voor de bevolking. Vooral de vrouwen hebben hier voordeel bij. Zij beschikken vaak niet over eigen vervoer en voldoende geld om zich te verplaatsen. Het grondgebied van Za-Kpota is vier keer zo groot als Hoogstraten. In afwachting van de installatie komen d arrondissementssecretarissen een dag per week naar het gemeentehuis om de vorming die ze ontvingen in de praktijk te brengen. Rabi, de ICT-er, en Nicole zijn daar om hun vragen te beantwoorden en hun vaardigheden in te schatten zodat bijkomende vorming op maat kan worden gegeven indien nodig.

Terwijl we aan het werken zijn komt een vroegere docent van Michée uit de aanpalende kamer. Hij geeft gedurende vijf weekends les aan de kandidaatpolitici en leden van de partij van de burgemeester van Za-Kpota en de president Talon. De president wil zo bekomen dat de verkozenen goed zijn voorbereid om te besturen. Ook de zus van Celestin, de vroegere secretaris neemt deel. Haar broer heeft andere politieke voorkeuren. De docent stuurt me een aantal wetenschappelijke artikels door uiteenlopende thema’s. We komen ook meer te weten over een aantal kandidaten.
We overlopen de tevredenheidsenquete over de markt een eerste keer en toetsen die af aan de indicatorfiche.

Terwijl Michée zijn vrienden en familie bezoekt neem ik een middagpauze en doe ik nadien nog wat opzoekingswerk. Ik werk het SDG-spel en de SDG-oefening verder af. Snel nog foto’s nemen van de flappen van de werksessies en dan is Michée daar om de resultaten van het federaal programma te overlopen. Om 20 uur sluiten we af en bestel ik avondeten.

Zondagochtend word ik door Michée en een vriend opgehaald om naar een evangelische dienst van de parochie van Michée te gaan. Michée is pianist van het koor. Hij mag echter niet deelnemen omdat hij de voorbije twee weken niet deelnam aan de repetities.het is een speciale dak viering en er zijn verschillende offergangen. De gelovigen bidden met grote overgave. Ze sluiten de ogen, roepen en gesticuleren. Zij lijken wel in trance. Alles wordt in het Frans, het fon en het Engels naar voor gebracht. Er zijn Nigeriaanse bezoekers. Na drie uur verlaten we de kerk waar de viering nog een tijdje voortgaat.
Nadien gaan we eten in Pacita. We staan versteld van de vele wegenwerken in Bohicon. De burgemeester van Bohicon die ook voorzitter is van de Beninese vereniging van steden en gemeenten verblijft in Cotonou en heeft duidelijk vele contacten. 

Het is ontzettend warm zelfs voor de Beninezen. We nemen beide een middagpauze en spreken af om om 17 uur verder te werken. In het hotel is het een komen gaan van gasten. Een Franse delegatie die samen werkt met AFDI rond veeteelt staat vertrekkensklaar. Franse militairen nemen hun plaats in. Zij zijn gelegerd in Senegal en hebben uitwisselingen met alle West-Afrikaanse landen.

Om 17 uur zoeken we een plek op het terras op de derde verdieping. Er waait een licht briesje. Elders in het hotel,is het verzengend warm. We werken verder aan de evaluatie van de verschillende werkdomeinen en formuleren op basis daarvan activiteiten voor het komende jaar.

Om 20 uur sluiten we af. We spreken af dat ik het verslag van Michée tegen morgenochtend nalees en waar nodig aanvul. Na het eten vallen mijn ogen echter al snel toe.

Reacties