2020, een jaar om nooit te vergeten..


Afgelopen jaar waren er een heel pak minder blogposts en toch was het een onvergetelijk jaar. Het was een jaar van veel ‘eersten’. Het eerste jaar dat er geen bezoek werd gebracht aan de partner en dus het eerste jaar dat de coördinatie op afstand gebeurde. Het eerste jaar dat er zoveel digitaal werd gecommuniceerd. Het eerste jaar waarin de nieuwe medewerker in Hoogstraten aan de slag ging. Het eerste jaar waar er een digitaal traject werd ontwikkeld voor de jongerenreis. Het eerste jaar van de nieuwe legislatuur van het gemeentebestuur in Za-Kpota…

 

Deze vele ‘eersten’ brachten heel wat moeilijkheden met zich mee, maar ook de nodige kansen en opportuniteiten.

De lopende projecten werden allen verdergezet en de actieplannen werden besproken, aangepast en goedgekeurd via Whatsapp en mail. Door corona liepen zo goed als alle plannen vertraging op. In Benin gingen in het voorjaar de grote steden op slot en werden de scholen gesloten. Deze onderbreking en de onwetendheid die met het virus gepaard gaat zorgde voor een serieus oponthoud. Het aantal besmettingen in Benin staat op dit moment op 62. In totaal stierven 44 mensen die positief getest waren. In Za-Kpota werd in samenwerking met een aantal NGO’s meer kranen geïnstalleerd en zeep voorzien om de handen te wassen. Ook mondmaskers zijn geen uitzondering meer en worden voor elke bijeenkomst gedragen. Ondertussen is het gewone leven wel weer helemaal op gang en worden de resterende acties van 2020 met spoed uitgevoerd.


Het programma dat wordt uitgevoerd met gelden van de federale overheid liep heel wat vertraging op en een heel deel van de voorziene vormingen voor personeelsleden en belanghebbenden kon pas in het najaar doorgaan. In 2021 gaat het laatste jaar in van het huidige programma. Hoogstraten besliste in 2020 om opnieuw deel te nemen aan het volgende federale programma en daarvan zijn de voorbereidingen volop bezig. Ook dit zal op afstand moeten gebeuren.

 

Het Hoogstraats programma rond de schooltuinen wordt ondertussen ook verdergezet. Samen met de lokale NGO ALDIPE zijn we al een paar jaar aan de slag in 7 scholen in Za-Kpota. In 2020 werd ook een nieuwe waterput gebouwd in Amlinhogon en de put in Kpolokoué afgewerkt. Deze acties werden gefinancierd met de steun van Hidroplus – Pidpa. De drie scholen die nog niet omheind waren kregen in 2020 ook een omheining om loslopend vee tegen te houden en diefstal te voorkomen.

In 2019 werd in Za-Kpota gestart met een kort project rond alfabetisatie. Dit werd in het tweede semester van 2020 voortgezet. De NGO Huenusu zorgde voor een alfabetiseringscursus, een vorming over het maken van zeep en een cursus voor het verwerken van voedsel. In totaal konden 60 vrouwen deelnemen aan de cursus.


Foto deelnemers jongerenreis Za-Kpota
Ook onze jongerenreis kon in het tweede deel van 2020 echt van start gaan. De jongeren kwamen in Hoogstraten voor het eerst samen tijdens een weekendje is september en ontmoetten elkaar daar voor het eerst. Gelijktijdig met de jongeren in Za-Kpota namen we filmpjes op over onze gemeente en stuurden we deze naar elkaar op. Jammer genoeg was het in Hoogstraten daarna onmogelijk om elkaar nog te zien. Onze projectweek in november die rond afval draaide, werd in Hoogstraten dan ook vanop afstand gedaan. Opnieuw maakten we filmpjes om naar Benin te sturen en zij naar ons. De laatste dag van deze projectweek hebben we gezamenlijk gebeld met heel de groep. Dit was voor de jongeren aan beide kanten van de lijn een goed moment om al hun vragen te stellen, maar zorgde zeker ook voor een gezellige middag.

In 2015 startten Hoogstraten en Za-Kpota met een programma rond bevolkingsregistratie. Vooral op het gebied van geboorteregistratie werden al snel mooie resultaten geboekt. In 2019 werd beslist dit programma af te bouwen. De Waalse koepel voor steden en gemeenten voert al een aantal soortgelijke programma’s uit in Benin en ging akkoord om vanaf 2022 ook in Za-Kpota in te zetten op bevolkingsregistratie.
Deze overgang maakt voor Hoogstraten ruimte om met een nieuw project te starten. Er werd beslist om een project rond klimaat uit te werken. Za-Kpota is een landbouwgemeente die de gevolgen van de klimaatverandering sterk voelt. Het klimaat robuuster maken van de gemeente en de plantages is dus zeker belangrijk in deze gemeente. De gemeente Hoogstraten schreef in 2020 een bestek uit naar een aantal Belgische NGO’s die de nodige expertise rond klimaat, landbouw en West-Afrika bezitten. In 2021 zal beslist worden met welke NGO wordt verder gewerkt en waarop de nadruk zal liggen in het plan.

 

Een werkbezoek zat er alleszins niet in in 2020. Maar we blijven hoopvol voor 2021! 


Reacties