maandag 31 maart 2014

De delegatie arriveert in Hoogstraten - 29 maart 2014

Verslag van onze medewerkers:

Zaterdagnamiddag 29 maart maken we een rondrit door Hoogstraten om alle deelgemeenten te leren kennen. Onze gids, Frans De Jonghe, staat ons op te wachten aan de dienst toerisme. Onze bezoekers zijn onder de indruk van de woningen in Hoogstraten en de rijkdom die zij uitstralen. Ze zijn zeer geboeid door het grensverhaal in al zijn facetten (dodendraad, gemengde huwelijken, cultuur- en religieuze verschillen, migratie). Bij serres en jaarrondteelt kunnen ze zich weinig voorstellen. De spandoeken over de samenwerking Hoogstraten-Za-kpota doen hun werk. We maken foto's maar wisselen vooral van gedachten over de thema's die er op zijn uitgebeeld.

Tijdens de halte in Meersel-Dreef komen erfrecht en sociale zekerheid aan bod. In Benin kunnen maximaal zes kinderen erkend worden per gezin en is er nog steeds een groot verschil tussen de traditie en de actuele wetgeving op dit vlak. Zij kennen pater Pio en de Capucijnen niet maar zijn wel onder de indruk van de wijze waarop de gelofte van armoede ook in de architectuur en de inrichting van de kerk naar voor komt.

Frans, dank je wel voor je boeiende verhalen over de geschiedenis van Hoogstraten.
 
De spandoeken worden gesmaakt.

Zaterdagavond ontvangen we de delegatie op het gemeentehuis. De Gelmelzwaaiers geven de ontvangst een feestelijk karakter. Burgemeester Tinne Rombouts en haar collega Antoine Affokpofi nemen volgens de traditie plaats op de vlag na de voorstelling. Zij spreken nadien de genodigden toe en benadrukken het belang van samenwerking binnen de gemeente en tussen Za-Kpota en Hoogstraten. Een opvallend verschil in de werking van gemeenteraden in Benin en Belgiƫ is dat de raadsleden in Benin eens ze zijn verkozen samen bouwen aan het beleid terwijl er bij ons een coalitie wordt gevormd en we binnen de raad een meerderheid en oppositie hebben. Stof om over na te denken en verder van gedachten te wisselen.

Gelmelzwaaiers, dank voor jullie gesmaakte voorstelling.


 

Nadien rijden we terug naar de Galgenhoeve en overlopen we na het eten nog het programma. Onze gasten ontpoppen zich tot een vrolijke bende maar luisteren wel zeer aandachtig naar onze voorstellen over de manier van werken de komende dagen.

Nog even uitleggen dat we vannacht overschakelen naar het zomeruur...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten