maandag 31 maart 2014

Een tweede drukke dag voor de delegatie - zondag 30 maart 2014

Zondagochtend 30 maart:
We bezoeken het dienstencentrum en het woonzorgcentrum. De OCMW-voorzitter, Jos Matthé, de dienstencentrumleider, Leo Sprangers en Trees Mertens, de directrice van het woonzorgcentrum, ontvangen ons hartelijk. Hoogstraten wil ouderen zo lang mogelijk thuis laten wonen door een uitgebreid dienstenaanbod, maar voor wie dit niet langer kan een thuis aanbieden in het woonzorgcentrum. Angèle, 87 maar zeer lucied, spreekt onze bezoekers toe in het Frans. Ze heeft nog les gekregen in het Frans en tijdens de oorlog gestudeerd in Vichy in Frankrijk. Ze heeft ook veel gevoel voor humor en weet onze bezoekers te charmeren. Ze vertelt dat ze graag in het woonzorgcentrum woont. Ze heeft geen kinderen maar ontvangt nog regelmatig bezoek van haar nichten en neven. Onze Afrikaanse vrienden vertellen hoe zij binnen de familie zorgen voor elkaar. De vrouw en 15 kinderen van een overleden broer van de sectaris komen hem ten laste terwijl hij zelf moeite heeft om met zijn salaris rond te komen.

Ook Marie-Louise ontvangt onze gasten in het Frans en vertelt over haar schoonzoon die betrokken was bij de plannen voor het woonzorgcentrum. De visie op ouderenzorg van het OCMW overtuigde haar kinderen om haar een verblijf in het woonzorgcentrum voor te stellen.

De levensverwachting in Benin is voor mannen 59 en voor vrouwen 61.5 (2011). In België daarentegen bedraagt dit bij vrouwen 82,9 jaar, voor mannen 77,8 jaar (2011).

Dank je wel Angèle en Marie-Louise om jullie persoonlijk verhaal te vertellen en français.
Dank je wel Jos, Leo en Trees omdat jullie begaan zijn met het welzijn van de Hoogstratenaar, jong of oud.

 

Zondagmiddag 30 maart:
Op het programma een bezoek aan de kerk en het begijnhof. Na het proeven van de chocoladebegijn zijn ons gasten zeer nieuwsgierig naar le beginage. Frans gidst opnieuw en onze bezoekers mogen ervaren hoe gepassioneerd hij is door de geschiedenis van Hoogstraten, de kerk en het levensverhaal van mensen. Het bezoek aan het begijnhof wordt omwille van het toch wel overladen programma uitgesteld naar vrijdag. Er wacht immers nog de beklimming van de toren en het volkslied van Benin op de beiaard. Ook jullie kunnen volgende week mee genieten van deze hymne. De beiaard zal regelmatig klinken.
We genieten ook van het panorama van Hoogstraten en lopen over de pluimen en resten van duiven die de slechtvalk achterliet. Ook in Benin lagen kippenpoten en kadavers onder onze voeten .

Dank  je wel stadsbeiaardier Luc om de hymne in ons geheugen te griffen.
Zondagavond 30 maart:
Het zwaardere werk. Een kennismaking van bestuur tot bestuur staat op de agenda. De beide burgemeesters, onze secretaris en de schepen geven toelichting bij de bevoegdheden van lokale besturen in Benin en Vlaanderen en geven de krachtlijnen weer van de beleidsplannen. Nadien bespreken we het samenwerkingsakkoord. Bij een tweede lezing blijken nog een aantal verduidelijkingen en aanpassingen wenselijk. Voor onze bezoekers blijkt de vorm ook zeer belangrijk te zijn.

Dank aan iedereen om op een zondagavond zoveel luisterbereidheid aan de dag te leggen  en kritisch na te denken over de samenwerking.

1 opmerking:

  1. klinkt boeiend. Ik ben benieuwd om de delegatie vanmiddag te ontmoeten. Ilse

    BeantwoordenVerwijderen