Donderdag 31 mei


In 2016 brachten drie leerkrachten van VITO een bezoek aan Za-Kpota om te onderzoeken of een scholenband tussen het CCFP- Centre Communal de Formation Professionelle en VITO haalbaar was. In 2017 was er een eerste uitwisselingsproject van de leerkrachten van metaal en bouw met de leerlingen en leerkrachten van CCFP. Ze bouwden een ijzeren stelling naar ontwerp van VITO en vergeleken die met de reeds aanwezige stelling. De stelling bleek ook een ideale voetbaltribune. Jan filmde het dagelijks leven van een leerling. Intussen zijn we 2018 en is het wachten op de goedkeuring van een richting landbouw. Onder begeleiding van Aldipe werkt het CCFP aan het dossier.
Tussen de drukke werkzaamheden door leiden Bart en Marij ons rond. Vooral de afdeling land- en tuinbouw komt aan bod. Ze plantten recent soja aan en zouden ook graag gecertificeerde pindanoten planten. Regenwateropvang en irrigatie komt opnieuw aan bod. We ronden het bezoek aan de school af met het maken van afspraken over de communicatie tussen de twee scholen en de verdere plannen voor de uitbouw van de scholenband.
 


In de namiddag reizen we af naar Zondereigen voor een kennismaking met Widar. Deze leefgemeenschap is op vele manieren inspirerend voor onze bezoekers: ze maken kennis met de principes van agrodynamische landbouw, met de combinatie van zorg en werken, met de verwerking en verkoop van producten. Het leven in de natuur en in een kleine, hechte gemeenschap doet de bewoners zichtbaar deugd.

Celestin en Michée maken na het bezoek tijd om de werking rond de schooltuinen te evalueren en alle administratieve en financiële bewijsstukken door te nemen. Ze hebben ook de financiële steun ontvangen van de twee gemeentelijke basisscholen, van de twee raadsleden, van de sterzangers van Meer en van de ronde tafel. Vijf van de zeven scholen kunnen nu een duurzame omheining bouwen rond de schooltuin. De kinderen opnieuw genieten van een lekkere, gezonde en gevarieerde maaltijd. Ook de verbeterde vuren zijn in bestelling. We vragen hen ons zo snel mogelijk te rapporteren over het verbruik. De houtkap moet in ons aller belang aan banden worden gelegd en kinderen in Za-Kpota hebben net als kinderen hier behoefte aan schone lucht.

De mondiale raad ijverde jaren geleden voor het aangaan van een stedenband als aanvulling op de werking van NGO’s en de bilaterale en multilaterale samenwerking. Vanavond wisselen we samen met de zes bezoekers en Benedicte Moussa en de voorzitter en secretaris van de vzw Symbiose van gedachte over cultuurverschillen tussen Hoogstraten-België en Za-Kpota-Benin. Benedicte vertelt vanuit haar eigen ervaring als Beninese migrante over de interculturele dialoog tussen de Afrikaanse en Antwerpse gemeenschap. We leggen alle lagen van de kokosnoot bloot: de buitenschil die staat voor de uiterlijke kenmerken van een cultuur: de architectuur, de gastronomie, de kunst, de taal,…  
De volgende laag is die van systemen en instituties. In welke familieverbanden leven we? Hoe zijn die veranderd in de tijd? Wat is kenmerkend voor onze ondernemingen en instellingen?
De derde laag is bij de kokosnoot, maar ook in het ontleden van een cultuur een harde noot om te kraken. Zeker als de taal een struikelblok is. Sophie staat ons echter bij voor de vertaling. Als Franstalige kan zij de nuance beter overbrengen
Het bruine zaadkapsel van de kokosnoot staat voor de grens tussen het zichtbare en onzichtbare.
Het witte vruchtvlees staat voor de fundamenten van onze cultuur en hoe we ons gedragen.
En tot slot de kokosmelk die symbool staat voor universele patronen die we in alle culturen terugvinden en bepalen hoe we omgaan met anderen, met de tijd, met de natuur. We krijgen die patronen van bij de geboorte mee.
Een boeiende avond die ons misschien niet dichter bij elkaar brengt maar wel opener en respectvoller met elkaar doet omgaan.


Reacties