Bezoek aan Tintigny

Op woensdag 6 maart rijden we in de vroege ochtend richting Tintigny een dorp met 4000 inwoners in het zuiden van de provincie Luxemburg. We ontmoeten er een zeer bevlogen burgemeester van Tintigny en zijn gastvrije en gedreven collega uit Djidja in Benin en de andere deelnemers aan het planningsmoment tussen beide gemeenten. Ze hebben sinds 2008 een samenwerkingsovereenkomst en  hebben niet stilgezeten. Zo werken ze aan de automatisering van de geboorteregistratie. Zonder geboortebewijs kan je je rechten moeilijk afdwingen. Djidja maakt ook werk van de verbetering van de dienstverlening en van de het opzetten een kadaster en een ruimtelijke planning. Dit laat de gemeente toe haar inkomsten te verhogen. Ook de bouw en organisatie van een slachthuis gaf Djidja mogelijkheden om de inkomsten te verhogen maar tegelijkertijd om de relatie tussen lokale veehouders en nomaden te verbeteren. Hoewel in de samenwerking sterk wordt ingezet op het verbeteren van de werking van de gemeente Djidja is er toch ook een niet onbelangrijke financiering van allerlei projecten van een radio-installatie tot het herstel van het dak van een jeugdcentrum.
's Middags ontmoeten we tijdens de maaltijd ook de delegatie van Aarlen en Bembereke.
We werden ontvangen in de Halle de Han waar een sociaal economieproject is gevestigd met een horeca- en informaticaopleiding. De hal doet tevens dienst als ontvangst- en ontmoetingsplaats voor de gemeente. Er wordt ook een wekelijkse markt georganiseerd met producten van lokale producenten en verwerkers (bier, fruitsap, kazen, groenten, vlees,…). Hoe kleine gemeenten groot kunnen zijn.
Op de terugweg wisselen we onze indrukken uit en maken we afspraken over de terugkoppeling naar het college en de werkgroep . Ons geloof in de mogelijkheden van een stedenband is gesterkt.  

Reacties