Boukombé

Boukombé ligt aan de grens met Togo, als één van de zeven gemeentes in het departement Atacora. Het heeft een oppervlakte van 1.036 km² en telt zo'n 60.000 inwoners. De gemeente is verdeeld in 7 arrondissementen en 71 dorpen.

Een derde van de bevolking leeft in Boukombé-centrum, waar ook het gemeentehuis (op de foto), het postkantoor, een ziekenhuis … te vinden zijn. Naast de Otammari die het overgrote deel van de bevolking uitmaken zijn er nog verschillende andere groepen zoals de Lamba, Gangamba, Béberbè, Djerma, Peul,…De officiële landstaal is Frans, maar in deze regio worden vooral Ditammari en Peul gesproken.

De bevolking leeft hoofdzakelijk van de landbouw en de katoenteelt. Door de arme grond en de lage katoenprijzen levert dit echter weinig op. Er wordt ook beperkt vee gehouden. Het gaat dan voornamelijk over geiten, kippen, varkens en koeien. De levensstandaard is erg laag. De traditionele woningen, de Tata's, zijn meteen ook de toeristische trekpleisters van de streek.

De gemeenteraad telt 17 raadsleden. Uit de raad kiest men de burgemeester en twee schepenen. De gemeente heeft 44 personeelsleden in dienst. De gemeente geeft zelf  de bouw van klaslokalen, waterputten en de informatisering van de bevolkingsregistratie als belangrijkste realisaties aan. Voor de komende 5 jaar wil ze werk maken van een tweede toegangsweg naar de gemeente, de bouw van marktplaatsen en ervoor zorgen dat de hele regio telefonisch en via radio bereikbaar is. Het bestuur wil de landbouwproductie verbeteren, werk maken van duurzame ontwikkeling, het toerisme ontwikkelen, werken aan een verbetering van het bestuur en ervoor zorgen dat de bevolking een betere toegang heeft tot sociale diensten.

Reacties