28 januari toekomstplannen

Wat doe je op een zondag wanneer je in Za-kpota, Benin op missie bent ?

Wakker worden!
Om half zes roept de Iman je al op voor het gebed. Om 6 uur doet hij nog eens hetzelfde. De moskee bevindt zich vlak bij het hotel.. Je bent dan klaar wakker en kan de slaap niet opnieuw vatten. Tot voor kort gebeurde deze oproepen uitsluitend in het Arabisch, maar ze doen dit nu ook in het Frans.

Biedt toerisme voor Za-Kpota een toekomst?
Jef en Hilt beginnen om 9 uur aan de eerste ontmoeting met een toelichting over een kleine studie rond (eco-) toerisme, cultuur en handwerk in Za-kpota. Deze studie is gedaan door een medewerker die de centrale staat heeft ter beschikking gesteld gedurende 3 jaar om dit soort werk te bestuderen, ideeën aan te brengen en trachten te realiseren. Er kwamen toch nog een aantal verrassende elementen uit deze studie,welke absoluut bruikbaar zijn voor de toekomst van de gemeente.

Toekomstplannen voor energie
Om 11 uur worden twee jonge ondernemers die hun bedrijf voorstellen, ontvangen: energiebevoorrading via zonne-energie. Onze partners waren nog niet wakker of nog niet aangekomen maar Jef en Hilt lieten hun ergernis wat bekoelen en begonnen aan een calculatie over de installatie van een zonnepaneel om 3 lampen en twee laadpunten in een huis te installeren. Huizen hebben vaak geen ramen of deuren. Om de veiligheid te garanderen is een buitenlicht onontbeerlijk. Maar ook om de kinderen toe te laten hun huiswerk te maken is verlichting een grote behoefte.                                                                                                                      Toen de groep uiteindelijk compleet was, wendde het gesprek zich al gauw in de richting van een ‘groeps-installatie’ van zonnepanelen met aansluiting naar 20 gezinnen. Dé conclusie was dat het eigenlijk niet duur was. Het brengt de gedachten al snel op het becijferen van een externe investering die ongelofelijk veel mensen van stroom zou kunnen voorzien. Misschien moeten we in Hoogstraten met de steun van de gemeente eens beginnen met fondsenwerving voor zo’n project. Tijdens het middagmaal werd er nog wat verder gepraat over deze energiebevoorrading en aanverwanten.

Scholenband
De namiddag besteden Jef en Hilt aan een stand van zaken van de schoolband die bestaat tussen het VITO en het CCPF ( Centre Communal de Formation Professionel ) van Za-kpota. De beperkte communicatie tussen de 2 scholen geeft de indruk dat er weinig gebeurt. Maar dat is gelukkig niet zo.
De NGO ALDIPE begeleidt ons schooltuinen-project en ondersteunt ook CCFP. In februari start de nieuwe en bijkomende afdeling LANDBOUW wat opnieuw enkele jongeren zal aanmoedigen om te blijven boeren. Het klaslokaal is in aanbouw en de velden zijn ter beschikking. De toelating van het Ministerie Onderwijs is er. Bovendien gaat de Deense NGO BØrne Fonden die al zeer lang actief is in Za-kpota haar gronden aan de school/gemeente schenken. De promesse moete nog wel omgezet worden in een akte. Het gaat over 7 ha terwijl de school voor haar toelating minimaal 5 ha ter beschikking moet hebben. Kortom een bemoedigende ontwikkeling.

Het was warm vandaag met 34°C, dus wordt de dag afgerond met avondeten in een buffetrestaurant dat exotisch gerechten aanbiedt. Daar ontmoetten we een Luikse en Brusselse landgenoot die werken bij Plan België en vooral actief zijn het noorden van Benin.                                                                                        Het is collega Hilt niet echt bevallen, zal later blijken.

Reacties