30 januari de laatste loodjes en het vertrek

Om 8 uur zijn Jef en Hilt klaar voor het vertrek.
De rekening wordt betaald en er wordt van gedachte gewisseld over fooien. Jef en Hilt willen vermijden dat het personeel dit een evidentie vindt. Maar willen anderzijds wel hun waardering uitspreken voor de service.

Het vertrek loopt uit.
De burgemeester komt Jef en Hilt nog begroeten. Hij is duidelijk aangedaan. Zijn dochter ligt sinds vrijdag opnieuw in het ziekenhuis in coma. Ook nu kennen de dokters de oorzaak niet. 
Wij wensen hem en zijn familie het allerbeste en tonen ons begrip voor zijn afwezigheid op het afscheidsdiner.

Eco-toerisme in Benin
visvangst
Jef en Hilt vertrekken naar de "route des pêches" en het meer van Adoun-ko. Daar bezoeken ze een site van eco- Benin. Op het strand is een hele lange rij mannen en vrouwen op het ritme van ijzer slagwerk en gezang visnetten uit de zee aan het optrekken. De vrouwen willen niet dat er foto’s genomen worden.
Vervolgens gaat het via de duinen naar een meer en naar een overzetboot die met een stok wordt voortgeduwd. De gidsen ontvangen Jef en Hilt hartelijk en leiden hen door het dorp naar een volgende overzetplaats. Onderweg zien ze mooie kleurrijke vogels en vlinders en mangrove. Kleine visjes springen over het water. In het dorp kan je bij lokale mensen logeren. Eco-Benin leidt ook gidsen op. UCL is hier ook aanwezig en de Belgische consul heeft er een verblijf en restaurant.

zoutwinning
Zout winnen door hard werken
Vervolgens bezoeken Jef en Hilt een zoutwinning. Vrouwen kappen eerst het gras en schrapen dan de aarde bij elkaar. Dan filteren ze het zand. Er sijpelt zout water door. Dat laten ze koken en verdampen en ze houden na uren werk in de blakende zon enkele kilo’s zout over. Ze werken in groep en krijgen een deel van het geld van de gidsen voor hun unie.
Jef en Hilt stappen terug in de boot en zien een vrouw krabben vangen. Er hangen mandjes in het water aan isomoblokken. De oogst is schaars. Ze is duidelijk teleurgesteld maar vervolgt haar tocht al zingend. 

Van secretaris tot kabinetsmedewerker
Daarna rijden Jef en Hilt naar het ministerie van sport, cultuur, jeugd en toerisme. Borgia werkt daar als kabinetsmedewerker. Hij begeleidt ook onze stedenbandpartners in Benin. Hij beklemtoont nogmaals dat hij voortgang ziet in Za-Kpota in de werking van de diensten en dat hij vertrouwen heeft dat met de bijkomende medewerkers en de ploeggeest de resultaten kunnen worden gehaald. Hij laat niet na te wijzen op de kwetsbaarheid. Na  goede resultaten kan een tijdelijke terugval tot ontmoediging leiden. Ambitieuze medewerkers gaan soms voor nieuwe uitdagingen net zoals hij heeft gedaan. De verankering van werkwijzen is daarom belangrijk.

Afrikaanse afsluiter
Het is inmiddels vijf uur. Jef en Hilt sluiten af in de" L2s" of "les 2 saisons" met een avondmaal met rijst, tomatensaus en vis of schaap. Celestin gaat nog documenten afgeven ergens in Cotonou. Hij wordt weer opgepikt bij het monument van de martelaren. Appolinaire zet Jef en Hilt af bij een drinkgelegenheid bij de luchthaven. Ze nemen afscheid van onze collega’s en na een koffie en een bier gaan we te voet met onze bagage naar de luchthaven. Een kruier komt ons tegemoet. Hij blijkt doof en spreekt nauwelijks. Hij communiceert met gebarentaal maar geeft zelf aan dat hij alles begrijpt en kloppend op zijn hoofd dat hij er goed bij is.

Van de ene naar de andere controle
Bij het binnenkomen worden alle koffers nagekeken. Dan paspoortcontrole en inchecken, nogmaals paspoortcontrole. Dan alle handbagage en schoenen. Opnieuw 2 controles van tickets en paspoort en dan nogmaals handbagage. Niets vergeten? Jef en Hilt zien de vertegenwoordiger van Plan België terug en ook een Beninese medewerkster van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

En dan is het huiswaarts...

Reacties