29 januari We kwamen, we keken en we feliciteerden

Monter les couleurs
Elke maandagmorgen om 7u50 wordt aan het Gemeentehuis van Za-Kpota de Beninse Driekleur gehesen in het bijzijn van alle (al aanwezige) gemeentemedewerkers. Ze zetten zich in houding, zingen de nationale Hymne en de collega’s vertellen de belangrijkste informatie van het gemeentehuis aan de groep. Stel je dat voor in Hoogstraten!

                                                
Jef en Hilt hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om de mensen nogmaals te feliciteren met de schitterende resultaten van de geboorteregistratie, want 94% van de nieuwgeborenen zijn ingeschreven en hebben hun geboorteakte in bezit.

Goed begonnen is half gewonnen
Hilt kon er niet bij zijn, want de passage in het buffetrestaurant is haar zeer slecht bevallen. Alle lichamelijke ongemakken die daaruit ‘voortvloeien’ hadden haar (tijdelijk) geveld. We pikten haar nochtans toch op in het hotel om naar een kleine onderneming te rijden die met zeer eenvoudige middelen en een groepje van 10 medewerkers een klein sapfabriekje heeft.  
Met vooral enthousiasme en geloof begonnen en met geleend geld in 10 jaar een leveranciers- en klantenkring opgebouwd. De geleverde vruchten worden gekeurd  met de hand geschild, geperst, gevaporiseerd en in flesjes gedaan. Alles met handwerk en bijzonder eenvoudige, meestal zelf gemaakte uitrusting. De baas is een heerlijke Afrikaan: een bijzonder warme, guitige en enthousiaste man met een oneindige woordenschat, die hij over je hoofd uitstort met de snelheid en het ritme van een ratel. Momenteel volgen 3 stagiaires uit Za-Kpota een opleiding bij hem om ze enthousiast te maken om dergelijk project in Za-Kpota op te starten. De ngo CJEPEZ begeleidt hen en vele jongeren uit Za-Kpota met bedrijfsbeheer en een praktijkopleiding. Jef en Hilt zien al waar en hoe dat zou kunnen en krijgen opnieuw fondsenwerving in hun hoofd.

Verfijning                                                                                                                                                   Tijdens het weekend hebben de medewerkers nog wat aanvullingen gemaakt ten gevolge van de  vele besprekingen. De aanpassingen worden besproken en samen worden de teksten voor de plannen voor 2018 verfijnd. De nieuwe coördinator, die zich uitsluitend gaat bezig houden met onze samenwerking, is al helemaal mee. Dat is een beloftevolle vaststelling. Zowel de Etat Civil als het Guichet Unique worden overlopen. Het eerste element is een deel van onze stedenband en het tweede van het Federaal Programma. En dergelijke sessies zijn vermoeiend, zowel in de materie als in de aanpak.

Afscheid en conclusies                                                                                                                                  Deze reis loopt ten einde, wat de rapportages, het overleg en de besprekingen met de gemeentefunctionarissen betreft. De avond wordt afgesloten met een afscheidsdiner waarop de verkozenen en de afdelingshoofden aanwezig zijn. 

Jef en Hilt kijken opnieuw terug op een vruchtbare werkmissie, met een bijzonder gevuld programma, vol met discussies en afwegingen, genoegdoeningen en teleurstellingen. Een aantal recent gestarte of aangeworven mensen moeten nog verder opgeleid en ingewerkt worden, maar de plannen staan op de rails. Vooral de aanduiding van de nieuwe coördinator voor onze Stedenband en het Federaal Programma stemt ons zeer optimistisch. 

Reacties