Een drukke dag met overwinningen en teleurstellingen

Donderdag 30 maart


Het programma van vandaag zal voortdurend door elkaar worden gegooid door het onverwachte bezoek van twee deputés die de verkozenen en de kaderleden willen consulteren over de voorgestelde grondwetswijziging over politieke mandaten. De nieuwe president wil alle politieke mandaten beperken tot een periode van zes jaar. Hij heeft hiermee binnen het bedrijfsleven goede ervaringen. Vraag is of dit voor politieke mandaten ook zo is.

Vandaag staat een bezoek aan het arrondissement Zeko op het programma. Dit arrondissement haalde de minst goede cijfers voor de geboorteregistratie en het ophalen of verdelen van de aktes.
De arrondissementscommissaris, Felix, was zich hiervan niet bewust voor het installeren van het opvolgsysteem.
Hij heeft de koe bij de horens gevat en een analyse gemaakt van de gegevens van de voorbije jaren. Een vijfde van de aktes die niet zijn opgehaald is van inwoners van zijn arrondissement. De andere nieuwgeborenen komen uit aangrenzende arrondissementen, uit buurgemeente Bohicon of zelfs uit Nigeria. De CA heeft al deze verantwoordelijken aangeschreven en de volets bezorgd voor verdeling. Volets die niet worden verdeeld moeten terugbezorgd. Controlelijsten zijn opgemaakt. Hieruit blijkt de noodzaak van afspraken op gemeentelijk, nationaal en zelfs internationaal vlak. Registraties gebeuren in het arrondissement waar het kind wordt geboren en moeten net als bij ons worden overgemaakt aan de gemeente waar het kind woont.

overleg in Zeko
Na het bezoek aan het arrondissementssecretariaat gaan we naar het centre de santé. De verantwoordelijke verpleegster geeft aan dat ondanks de sensibilisering de naamgeving bij hen een knelpunt blijft. Er komen verschillende voorstellen zoals het geven van de naam van de kalender als ouders niet binnen de voorziene tijd de voornaam doorgeven.

centre de santé Zeko
Daarna bezoeken we nog snel de markt. We stellen vast dat ook hier een begin is gemaakt met het afbreken van de stalletjes op het openbare domein. Dit is een maatregel van de nieuwe president. Hij wil de informele economie omvormen en ook illegale verkoop van brandstof onder controle krijgen. Brandstof zal in de toekomst enkel nog in tankstations te koop zijn. Op het vrijgekomen openbaar domein zullen bomen worden aangeplant.

Het is intussen verschroeiend warm en we zijn toe aan een drankje. Daar loopt het mis. De chauffeur van Daan en Peter komt niet opdagen en zij hebben geen telefoon mee.  Een zoveelste voorbeeld van het niet naleven van afspraken. Dit weegt op onze delegatie en we laten niet na om dit aan te kaarten. Dit cultuurverschil tussen Za-Kpota en Hoogstraten zal een van de belangrijkste items zijn van de evaluatie. Het weegt op alle domeinen van de samenwerking.

's Middags bezoekt Peter samen met Nicole twee arrondissementsbureaus van Houngomé en Za-Kpota Centre en werken wij met Aldipe verder rond de begeleiding van de scholen en de studie van de sinaasappelmarkt.
Terwijl de bespreking van met Aldipe - op de onderbrekingen na - vlot loopt, keert Peter gedesillusioneerd terug. Terwijl in Zeko maatregelen waren genomen om de registratie en vooral de verdeling te verbeteren is er hier niets veranderd. Een analyse van het hele proces per arrondissement en voor de gemeente dringt zich op. Nicole staat voor een hele uitdaging.
De begeleiding van de scholen kan starten half mei. We vragen de omheining van de schooltuinen in natuurlijke materialen te doen en engageren ons om op zoek te gaan naar bijkomende middelen om een duurzame omheining te betalen.
Ook voor de studie wordt een tijdspad opgemaakt.

Peter, Daan en Jef gaan naar de voetbalmatch van VITO en CCFP om Marij en Jan te steunen. Op enkele dagen is er een ongelooflijke band gegroeid tussen de leerlingen, leerkrachten en directie van CCFP met deze twee gedreven collega's!

zelfgemaakte tribune - samenwerking VITO&  CCFP


De afspraak om door te werken op de guichet unique en het budget komt in het water te vallen omdat Gualbert, de ICT-er van Bohicon, een aantal dringende vragen heeft over de installatie van de server en de aansluiting van de router op de zonnepanelen.

Jef pikt na de voetbalmatch weer aan. We nemen nogmaals de werkwijze door en maken afspraken dat Appolinaire, Ernest en Rufine morgen in afzondering verder werken met Jef en dat enkel tijdens de pauzes de smartphones boven kunnen worden gehaald. We bekijken al enkele voorstellen om budgetten anders aan te wenden.

Marije en Jan arriveren tevreden maar doodop. Den bouw heeft gewonnen. Marij toont fier haar medaille.

Ondertussen begint het te bliksemen en te waaien. Wij ontsnappen voorlopig aan de regen.
In het hotel aangekomen is er de ene elektriciteitspanne na de andere. Napoleon is al gearriveerd en heeft wel het onweer over zich gehad. Het is een hartelijk weerzien. Hij is blij met de foto's van Jef en de kaart van Jo.

's Avonds vergaderen we met drie voorzitters van de producentenverenigingen en de begeleider van de unie van cashewnootproducenten. We wisselen uit hoe de coöperaties worden uitgebouwd en wat de leden kan binden.

Wedstrijdletters: we zoeken de tweede letter van het arrondissement dat we ' ochtends bezochten. Plaats die op 10. Plaats de eerste letter van de lokale ngo waarmee we samenwerken op 5.

Reacties