Onderweg naar Za-Kpota - de aankomst

Zondag 26 maart 2017
Maandag 27 maart 2017

Op het vliegtuig nemen we de tijd om nog een aantal documenten door te nemen. Peter verdiept zich in de bevolkingsregistratie. Dogbo en Roeselare zijn een inspirerend voorbeeld. We nemen nog de risico-analyse door en de geplande acties. Daan verdiept zich in het beleidsplan van Za-Kpota, het programma rond  de gemeentefinanciën en de sinaasappelmarkt. De nieuwsgierigheid naar de dagelijkse opvolging groeit en de vergelijking met het beleidsplan van Hoogstraten is niet ver weg! Zelf neem ik nog een aantal studies door over de sinaasappelteelt wereldwijd. De productie van sinaasappelen voor de verwerking wordt gecontroleerd door monopolies in de VS en Brazilië. Europa is belangrijk voor de  versmarkt. Afrika komt in de studies nauwelijks aan bod. Toch vallen er lessen uit te trekken.

We landen op de voorziene tijd in de economisch belangrijkste stad van Benin, Cotonou.
Porto Novo is de hoofdstad.
De bagageafhandeling neemt heel veel tijd in beslag, bijna anderhalf uur. Onze vrienden uit Za-Kpota wachten geduldig aan de uitgang. De eerste schepen, Clément Attaho, de voorzitter van commissie gemeentelijke internationale samenwerking, Setondji Adjatoïde, Appolinaire en Eric verwelkomen  ons hartelijk. In plaats van vier kussen tikken we vier keer het  voorhoofd tegen elkaar aan.  We vertrekken naar Hotel du Lac. Opvallend is de rust in de stad. Om 23 uur is er nauwelijks verkeer in de stad.
We brengen onze bagage naar de kamers en drinken nog iets met onze gastheren op het terras van het hotel. We kijken uit op de rivier. Er waait een zacht briesje. We overlopen het programma van maandag en sturen bij.

Wedstrijdletter: we zoeken de derde letter van de stad waar we overnachten. Vul die in op nummer 16.

De morgenstond heeft goud in de mond. Om 8u30 staan onze gastheren klaar om ons naar Za-kpota te brengen. Wie het gisteren na een lange dag reizen nog niet goed en wel besefte, wordt nu meteen met de neus op de feiten gedrukt: het is hier warm. Ook de auto van Eric, de chef technique van Zakpota weet ervan. Een panne en twee uur later (we hebben ondertussen wel geld gewisseld en onze plaatselijke gsm opgeladen) kunnen we vertrekken. Het is drukker op de baan als gisteren en de ogen af en toe dichtknijpen helpt. We arriveren kort na de middag veilig in Bohicon, onze uitvalsbasis voor de komende dagen.

Het eerste officiële bezoek leidt ons naar het CCFP, le centre communale de formation professionelle, de middelbare school waar het VITO een scholenband mee heeft. Meteen zien we de vruchten van de samenwerking tussen Hoogstraten en Za-kpota. De droogtoiletten die tegelijkertijd ook dienen om de schooltuin te bemesten zijn geïnstalleerd. We brengen een bezoek aan de verschillende ateliers en de leerlingen. De directeur geeft nog mee dat 100% van de leerlingen slaagde voor het examen. Iedereen is terecht fier, felicitaties worden uitgewisseld.

s'Avonds wacht ons nog de gemeenteraad van Za-kpota. Na een warme ontvangst, bediscussieert de gemeenteraad de resultaten van de samenwerking. Zowel de burgemeester als de verkozenen zijn fier en danken Hoogstraten omdat door de samenwerking Za-kpota opnieuw een perspectief voor de toekomst gekregen heeft. De stedenband heeft duidelijk een kans gecreëerd voor Za-kpota om een stap verder te zetten. Wij kunnen fier en tevreden gaan slapen. Dat doen we dan ook. Op tijd, want de dag zal opnieuw vroeg aanbreken.


Wedstrijdletters: vul de tweede letter van de Vlaamse school in op nr 2 en vul de laatste letter van de school uit Benin in op nr 8.

Bezoek aan de CCFP

Gemeenteraadsleden begroeten

Reacties