Mijmeringen van een schepen

Retour en Belgique...
We zitten nog maar eens te wachten. Deze keer op de luchthaven van Cotonou om over Abidjan terug te vliegen naar Parijs.

Benin is een land vol enthousiaste mensen die zo graag willen horen en leren om aan de vooruitgang van hun land en hun bestaan te werken. Dat is zeer bemoedigend en tegelijkertijd ook noodzakelijk. Teveel mensen en vooral jonge mensen hebben geen mooi en uitdagend zicht op de toekomst.
De stedenband die Hoogstraten aanging is een kleine maar bijzonder zinvolle aanzet om daar aan bij te dragen. Onze gemeenschap kan zich dat veroorloven en mag daar ten volle voor gaan.

Dat doen we al enkele jaren en de delegatie van 4, die hier was, heeft zich maximaal ingespannen om ons gezamenlijk programma te overlopen, bij te sturen waar nodig en passende stappen te zetten voor het vervolg. De groep was erg complementair, gedreven en enthousiast. Dat verdienen de burgers van onze zustergemeente Za-Kpota zowel als deze van Hoogstraten.

Maar er is nog een lange weg te gaan. Het programma van de Federale staat waarin wij ons via VVSG hebben ingeschreven loopt tot 2021 en is aanvullend op het gemeentelijk en Vlaams programma dat al loopt sinds 2014. Dat biedt kansen die we niet zullen laten liggen en die ons in staat stellen om extra steun te geven in de ontwikkeling van Za-Kpota. We hebben nieuwe afspraken gemaakt en bestaande bijgestuurd, studies over markten besproken met specialisten en  mee gezocht naar verhoging van de gemeentelijke ontvangsten.
Intussen verstevigt de samenwerking met individuele personen en groepen van betrokkenen.
Als wij dan getuigen mochten zijn van de boeiende samenwerking tussen de gemeentelijke technische school en ons VITO dan krijgt hun scholenband nog een bredere en intensere vorm.

Wij zullen deze grote verantwoordelijkheid die u ons gaf volop nemen, haar verfijnen en nakomen.
We zullen bij alle gelegenheden graag toelichten hoe is om hier te werken, welke doelen de beide gemeenten zich stellen en hoe we die gaan bereiken.


Namens de hele delegatie " èdanbon" , tot ziens.



Reacties