We werken losse eindjes af

zaterdag 1 april

De voorlaatste dag start met een overleg tussen Peter en Hilt over de geboorteregistratie. We overlopen onze observaties en spreken af hoe we vanmiddag met Appolinaire en Nicole zullen verder werken.

We bezoeken Za-Tanta. De vertegenwoordigers van het dorp verontschuldigen zich. Het heeft vannacht geregend en iedereen is op het veld aan het werken. Landbouw is veruit de belangrijkste bron van inkomsten. De regenperiode is hoe langer hoe onzekerder. Dit werk gaat voor.

De gerant van de zonnekiosk toont ons zijn installatie. Hij wil graag lampen maar blijft aarzelen. De kost voor het onderhoud ligt te hoog. Hij heeft reeds afgedongen op de prijs voorgesteld door Solergie. De school en het gezondheidscentrum hebben geen financiering gevonden voor het onderhoud. We doen een laatste tegenvoorstel. De verhuis van de panelen naar het wijkcentrum in ruil voor gratis gebruik van een beperkt aantal lampen en het laden van gsm's of het over en weer brengen van batterijen. Deze laatste optie moet technisch worden afgecheckt.
Toch blijven er nog vragen over wat exact is vervat in het onderhoudscontract. Worden alle lampen vervangen als ze stuk zijn? Hilt maakt afspraken met de gerant en Appolinaire over opvolging met Solergie en Solar zonder grenzen. We spreken nog met wat dorpsbewoners en berekenen met hen het financieel voordeel van een lamp van Solergie in vergelijking met een olielamp op lamp met batterijen. Zij zijn alvast overtuigd.

bespreking zonnekiosk
We rijden verder naar het centre de promotion sociale. Het centrum werkt rond drie thema's:
-    bescherming van kinderen en jongeren tegen kindermishandeling, gedwongen huwelijken en kinderarbeid en -handel,
-    zorg voor personen met een handicap en voor ouderen
-    Re-integratie van kinderen en jongeren.
In ieder dorp is een beschermcomité met zes leden. Zij identificeren de armste gezinnen. Die ontvangen met de hulp van de Wereldbank maandelijks ofwel 3500 CFA (5,34 euro) of 9600 CFA. In ruil voor dit laatste bedrag moeten ze een aantal dagen werken aan bijvoorbeeld onderhoud van de wegen.
De zorg voor personen met een handicap richt zich met de hulp van 4 vrijwilligers op:
-    sensibilisering van de bevolking om marginalisering en stigmatisering tegen te gaan. Personen met een handicap worden nog vaak gezien als mensen die door boze geesten worden bemeesterd.
-    De diagnose en begeleiding van personen met een handicap. Er zijn meer dan zeshonderd personen met een lichamelijke of geestelijke handicap. Met een percentage van 4% ligt dit hoger dan het gemiddelde voor Benin van 2,5%. Dit hoge cijfer is ondermeer het gevolg van de slechte lichaamsconditie van de moeders tijdens de zwangerschap en de eenzijdige voeding. De budgetten voor hulpmiddelen van de nationale overheid volstaan niet. De ouderen komen iedere eerste vrijdag van de maand samen om te bekijken hoe ze op hoge leeftijd kwaliteitsvol kunnen verder leven.
De kinderbescherming gebeurt via de comités, via gastfamilie en waakzaamheidscomités. Gisteren werden nog zes kinderen uit Ghana teruggehaald. De vakantiekoloniewerking is bij gebrek aan financiële middelen stopgezet. Er zijn in de vakantie nog twee speeldagen in de maanden augustus en september. We vragen of zij interesse hebben voor een inleefreis van jongeren uit Hoogstraten die hen kunnen bijstaan bij deze activiteiten. We spreken af dat zij het project van de koloniewerking aan ons bezorgen en dat wij een voorstel doen voor de inleefreis. Dit voorstel willen we in september verder bespreken. Onze burgemeester die ook schepen van jeugd is wil hier graag haar bijdrage aan leveren.
We sluiten af met een koffie en brood in de koffiebar om de hoek.
Osée sluit nog even aan om het organogram te bezorgen.

In het hotel zit Nicole al op ons te wachten. We gaan meteen van start. Haar voorstellen verrassen ons aangenaam. We willen starten met een grondige analyse per arrondissement met alle betrokken actoren. Samen overlopen we stap voor stap alle activiteiten voor de aangifte, het ophalen en verdelen van de aktes en het digitaliseren en bewaren. Veel van haar voorstellen zijn afhankelijk van het globale personeelsbeleid. We zijn blij te horen van Appolinaire dat hier ook verandering in zal komen en zullen hierover met de secretaris ook nog een gesprek trachten te hebben.

We vernemen intussen goed en slecht nieuws.
Jef is opa geworden van Simon, een flinke kleinzoon die van aanpakken zal weten. Hij heeft grote, stevige handen! We bewonderen de foto's. We toasten we op het nieuwe leven.
De burgemeester van Za-Kpota is in de hoofdstad. Een van zijn kinderen is ernstig ziek en moest hoogdringend worden opgenomen voor verder onderzoek. We leven met hem mee.

Wedstrijdletters:
Neem de laatste letter van het dorp waar de tweede zonnekiosk zal komen en vul,die,in op vier.
Neem de zesde letter van die moment in het leven waar een groot deel van onze samenwerking om draait en vul die in op 14.
Wie zal in september de inleefreis mee voorbereiden? Vul de negende letter is op 1.


Reacties