Misverstanden worden opgehelderd maar zorgen soms voor spanningen

Vrijdag 31 maart

Jef werkt met Appolinaire, Rufine en Ernest aan de herziening van de acties en het budget. Een grote uitdaging. Het laat ons toe om meer zicht te krijgen op de competenties van de verschillende medewerkers en met hen een werkmethode uit te proberen en te evalueren.

Daan, Peter en Hilt gaan samen met Eric naar Djidja. We bezoeken de dienst bevolking of état civil, het kadaster of registre foncier en de  ontvanger of régisseur de recettes. De coördinator van de stedenband, de verantwoordelijke voor de planning en de tweede schepen staan ons te woord.

Het archief van het bevolkingsregister van alle arrondissementen wordt bewaard in één ruimte op het gemeentehuis en niet in de arrondissementele bureaus. Een groot nadeel voor wie in het meest afgelegen dorp op 60 km woont. Ieder register wordt voorzien van een harde kaft en alle registers gebundeld per arrondissement. De souches van kinderen, die in andere gemeenten wonen, worden apart bewaard. Alle aktes worden verdeeld met financiële steun van NGO's. De naamgeving blijkt hier nog steeds een probleem. Daarom zijn de registers van 2015 nog niet in het gemeentehuis. Zij willen alle arrondissementele bureaus voorzien van zonnepanelen en dan overschakelen op de digitale registraties.

Djidja werkt al verschillende jaren aan het in kaart brengen van het grondgebied. De cartografie is de basis voor beleidskeuzes met betrekking tot het uitbouwen van infrastructuur en voor het kadaster en de ruimtelijke ordening. Ze hebben de inkomsten uit taksen op eigendommen op die manier met 50% weten te verhogen. We blijven niet te lang stilstaan bij dit luik van de samenwerking tussen Djidja eTintigny omdat we dit niet hebben opgenomen in onze samenwerking.

Het beheer van de ontvangsten is helemaal gedigitaliseerd. Van elke medewerker kan een overzicht worden gegeven van de ontvangstbewijzen en de ontvangsten. Op elk moment van de dag kan een overzicht worden gegeven van de ontvangsten van die dag. Djidja is binnen de samenwerking met de Waalse gemeenten verantwoordelijk voor dit luik. Het pakket is aangekocht via een samenaankoop met een belangrijke reductie.
Verder zetten onze Waalse partners nog in op personeelsbeleid en archivering en beveiliging.

Op de terugweg overlopen we met Eric wat hij en wij hebben geobserveerd. We feliciteren hem met de technische realisaties in Za-Kpota. Het gemeentehuis en de omgeving daar zijn veel beter en netter ingericht.

Bij terugkomst treffen we een hardwerkende en gedisciplineerde ploeg aan die nog hartelijk kan lachten. We moeten echter nog een aanzienlijke som besparen op missies en vorming en onze vrienden engageren zich om tot 's avonds verder te werken.

We evalueren samen met met Marij en Jan en de algemeen directeur de samenwerking. Marij voelt zich niet helemaal kiplekker.
De leerkrachten zijn vol lof over het enthousiasme van leerlingen en leerkrachten en de technische bagage. Zij willen alle ervaringen even laten bezinken en delen met de andere leerkrachten. Op vlak van communicatie vragen zij meer openheid zodat er geen verrassingen opduiken over lopende projecten. Jan zal een schema maken met alle communicatielijnen, afspraken en contactgegevens. Foto's en filmpjes zullen tegen september op een schijf worden gezet zodat beide scholen ermee verder kunnen werken. Ook over een tegenbezoek worden afspraken gemaakt.
Later op de avond komt ook de technisch directeur nog langs. We vragen nog naar de tekeningen van de stoel.

Intussen hebben Rufine, Appolinaire en Ernest hun werk afgerond. We maken afspraken over de verdere opvolging en helderen een laatste misverstand over het budget voor missies op. De definitieve versie van de feuille de route zal tegen 17 april bij ons zijn.

Tot slot overlopen we nog eens het programma voor de volgende dag en sluiten we af op het terras.

Wedstrijdletters:
Plaats de laatste letter van het Franse woord voor dienst bevolking op 11.

Plaats de vierde letter van het Nederlandse woord voor marché op 15.

Reacties