Woensdag 21 augustus 2019

Zijn de eigen inkomsten gestegen?

De eigen inkomsten van de gemeente stegen in 2017 met 27% dankzij de invoering van de guichet unique.  De gemeente is er nog niet in geslaagd om de eigen inkomsten verder te verhogen. Externe (zoals functioneren van nationale belastingsdiensten, nationale verkiezingen,...) en interne oorzaken (ziekte van medewerkers, ...).
Een grondige analyse en bijsturing dringt zich op. De diensten zullen zich daar de komende weken verder over buigen. We maken daarbij gebruik van de procesbeschrijving die VNG met veel succes elders in Benin, in Ghana,... gebruikt.

De inkomsten van de sinaasappelmarkt zijn wel gestegen. Voor 2019 maakte de dienst op basis van de cijfers van vorig jaar een prognose voor een stijging met 60% tov het referentiejaar 2015. Dit resultaat is behaald door de inschakeling van de coöperaties. Hier ligt nog veel potentieel indien ook de verkoop op de velden kan opgenomen worden en de samenwerking met IRA vorm krijgt.

Regelmatige en duidelijke communicatie over de resultaten naar alle betrokkenen is belangrijk en moet gepaard gaan met investeringen of verbeterde dienstverlening

De dienst economie en financiën en de dienst communicatie/informatica zetten samen in op een optimaler gebruik van de software van de guichet unique

Bezoek aan Napoleon



Napoleon, een landbouwer die vorming volgde in het Centre Songhai, maakte al tijdens ons eerste bezoek grote indruk op iedereen. Hij brengt de kennis in de praktijk en deel ze ook met anderen. Hij speelt een belangrijke rol in verschillende coöperaties zowel lokaal als nationaal. Jef en Gaston gaan samen met Appolinaire een kijk nemen op zijn bedrijf. Hij getuigt over de voordelen van de combinatie van activiteiten: varkens, geiten, kippen en verschillende teelten: katoen, soya, rijst, Hier ligt de basis voor het zelf maken van organische meststoffen. Het gebruik ervan verhoogt enorm de opbrengsten. 
Napoleon legt zich ook toe op de veredeling van zaaigoed.






Bezoek aan CJEPEZ

De jongeren van CJEPEZ gaven ons maandag al de primeur van het eerste appelsiensap van Za-Kpota. Nu krijgen we de kans om hun bedrijfje te bezoeken en het productieproces mee te volgen. De jongeren zijn terecht fier op wat ze realiseerden. Hun initiatief geeft ook een boost aan de pas opgerichte coöperaties. Zij maken ook volop plannen om uit te breiden naar verwerking van het organisch afval met een biogasinstallatie en compostering en verkoop van organische meststoffen. Ze gaan hun klanten ook aanmoedigen om kroonkurken bij te houden. 
Gaston en Jef doen vanuit hun bedrijfservaring nog een aantal suggesties over veiligheid. We stellen vast dat de uitrusting nog enorm kan verbeteren: verlichting, isolatie, tafels, rekken,...



In de nabespreking komt de bedrijfsvoering nog aan bod. De jongeren die er werken ontvangen voorlopig geen loon. Ze zijn nochtans zeer gedreven. Het sap wordt voorlopig onder de marktprijs verkocht 250 FCFA ipv 300 FCFA. De jongeren zullen ons een uitgebreider verslag bezorgen zodat we de financiers in Hoogstraten kunnen informeren.
Je kan de activiteiten van CJEPEZ volgen op hun facebookpagina: https://www.facebook.com/pages/category/Nonprofit-Organization/Cjepez-538007696334014/

Reacties