Vrijdag 23 augustus 2019

Overleg met de directeur van Aldipe over klimaatadaptatie
Aldipe heeft jarenlang ervaring met herbebossing, landbouw, vorming van coöperaties en water en sanitatie. In de landbouw ligt het accent op het verrijken van de bodem. Zij trachten de aloude kennis van landbouwers te valoriseren en op demonstratievelden de resultaten van oude en nieuwe technieken te tonen. Zij vormen producenten, die op hun beurt hun kennis delen met hun dorpsgenoten. Omdat ongeveer de helft  van het afval organisch is, hebben zij een vrouwenwerking opgestart rond het inzamelen van afval. Zij leren de vrouwen het organisch afval composteren en verkopen.
Zij werken op basis van vijfjarenplannen. Voor het welslagen van een programma is samenwerking met de verschillende bestuursniveaus cruciaal. De gemeente moet de proefvelden beveiligen. De begunstigden worden bij het hele proces betrokken.

Bezoek aan de ferme école van Aldipe en de rijstvelden
Terwijl Hilt rond de tafel zit met Boras en de klimaatdeskundige van Aldipe vertrekken Jef en Gaston naar Allahé. Daar stappen ze voor het eerst van hun leven op een moto. De afstand naar het rijstveld is bij deze hitte zwaar en de weg ernaartoe is niet meer dan een bandenspoor.
Zij zijn onder de indruk van wat ze zien. In de velden en de dorpen maar ook op de modelboerderij. De schema's voor evaluatie en planning hangen nog tegen de muur. Aldipe betrekt de producenten, verwerkers en verkopers daadwerkelijk bij het planningsproces.






Evaluatie van de schooltuinen
Epiphane en Celia brengen verslag uit van de werkzaamheden in de schooltuinen. In 4 van de 8 scholen zijn de omheiningen klaar en hebben de leerlingen en kookvrouwen in de vakantie de tuinen verder onderhouden. De meerderheid van de aangeplante fruitbomen zijn goed in de was. Bij het begin van het schooljaar zal per tuin een diepgaande stand van zake worden opgemaakt van het aanplanten van fruitbomen. Het doel is om de leerkrachten, ouders en leerlingen te leren om de 'gezondheid' van bomen in te schatten. Hoeveel zijn goed in de was, welke zijn beschadigd en wat zijn de oorzaken, wat kan verbeterd?
Voorbeeld van upcycling
Een leerling van het CCFP brengt samen met zijn grootvader
in de praktijk wat hij leerde in de schooltuin.
De begeleiders van Aldipe gaven hen extra advies en organische meststoffen



















Vertrek van Gaston
Helaas kregen we de melding van een overlijden in de familie. Gaston reist vroeger terug naar huis om het afscheid te kunnen meemaken. Een moeilijke keuze. Jef en Hilt werken nog twee dagen verder.

Afronden van de SOAR-analyse
Sterktes, opportuniteiten, aspiraties en resultaten op korte, middellange en lange termijn.
We werken opnieuw in twee groepen. Iedereen krijgt de kans om het verslag te lezen en dan proberen we een gewicht te geven aan de bevindingen of prioriteiten te bepalen.
Daarna brengt Felix, de arrondissementscommisaris van Zeko, verslag uit. gevolgd door Michée. Hij zal het eindverslag opmaken en het ter kennisgeving voorleggen aan de burgemeester. Tot slot zal hij het aan ons doorsturen.

Reacties