Donderdag 22 augustus 2019

Waar staan we met de commercialisering van de appelsienen en het verenigingen van alle betrokkenen?

De verkoop van sinaasappelen wordt bemoeilijkt doordat intermediairs in Ketou in de richting van Nigeria verhinderen dat de Nigeriaanse kopers rechtstreeks in Za-Kpota komen kopen. De burgemeester heeft een onderhoud aangevraagd met zijn collega om te bespreken hoe de blokkade kan worden aangepakt. De concurrentie vanuit andere productiegebieden groeit. Zoals in de studie van IVDD - Initiatives Vertes de Développement Durable is aangegeven staan de producenten van Klouékanmè veel verder in de versterking van de filière 
door de ondersteuning van internationale actoren. Zij hebben een minimumprijs afgesproken onder de leden van de coöperatie. Wie die niet respecteert wordt beboet. Hier is een rol weggelegd voor de burgemeester en de gendarmerie. 
Een uitwisseling is gepland zowel van de betrokkenen als van de politici.
Intussen zijn er 30 coöperaties van producenten officieel geregistreerd. Voor 72 andere is de procedure opgestart.

Ontmoeting met de leden van de eerste producentencoöperaties
Ondertussen verzamelen de producenten zich onder de bomen voor het gemeentehuis. Ze zijn heel talrijk opgekomen. Dus verhuizen we voor de ontmoeting naar het jeugdcentrum. De producenten willen graag het verhaal horen van de coöperatie van Hoogstraten. Gaston schetst het ontstaan en de resultaten van de coöperatie. Nadien ligt het accent vooral op de basisvoorwaarden van succes. Bienvenu van ATDA - Agence Territoriale de Développement Agricole vertaalt met veel passie naar het Fon. De meerderheid van de producenten spreekt immers geen Frans. Er zijn ook enkele vrouwelijke producenten aanwezig. Om de kwaliteit van de sinaasapppelen te verbeteren ligt een enorm potentieel in organische meststoffen (goedkoper en aangepast). In Benin is bijna enkel meststof voor de katoenteelt te koop. Om meer sinaasappelen te verkopen bieden de samenwerking met Cjepez, IRA en andere verwerkers nieuwe mogelijkheden.




Bezoek aan de markt
Op de markt is een opruimactie gebeurd. De overrijpe en aangetaste sinaasappelen zijn verwijderd. We bespreken of een volgende stap kan worden gezet met het composteren van al het organisch afval.
De verkoop van compost zou een aanvullend inkomen kunnen verschaffen aan de vrouwen en de producenten. Dit najaar zal een grondige studie gebeuren van de infrastructuur. Intussen zullen op korte termijn water en verlichting worden voorzien en zal er sterker worden ingezet op veiligheid.




Reacties