de vermoeidheid slaat toe - 3 april 2014


Uit het dagboek van onze medewerkers:

Donderdagochtend halen we onze gasten op het afgesproken uur op. Helaas moeten zij dan nog aan hun ontbijt beginnen. De vermoeidheid slaat duidelijk toe. De afgelopen, drukke en goed gevulde dagen eisen stilaan hun tol. Toch doen onze delegatieleden hun uiterste best om zich aan onze planning te houden. Ze werken in zeven haasten hun ontbijt naar binnen en staan binnen de kortste tijd paraat.

 We beginnen alweer een drukke dag met een bezoek aan het kinderdagverblijf de Gelmeltjes. We leggen onze bezoekers uit dat in veel gezinnen beide ouders uit werken gaan en dat het vaak niet evident is om in familiale kring opvang te vinden. Ze zijn duidelijk onder de indruk van wat ze zien. Ze verbazen zich er over dat er zo veel ruimte, speelgoed en personeel aanwezig zijn voor de kinderen. Ze tonen zich wel bezorgd over de afwezigheid van de constante zorg van de moeder voor haar kinderen, maar zijn verheugd te zien dat er in haar afwezigheid wel heel goed voor de kinderen wordt gezorgd.

Dank aan de medewerkers om hun crèche open te stellen voor ons, wat toch niet evident is met al die kleine pagadders.
 
 


Vervolgens begeven we ons naar de Gemeentelijke Basisschool Hoogstraten. De delegatieleden worden feestelijk ontvangen door een erehaag van kleuters met vlaggetjes (van België en Benin). Het eerste leerjaar is ook paraat en zingt een Frans liedje. Onze bezoekers zijn duidelijk aangedaan. Er staat nog een rondleiding op het programma, maar we krijgen hen maar amper verder. Uiteindelijk staan ze dan toch in de inkomhal. Hier worden ze in het Frans verwelkomd door drie kinderen van het zesde leerjaar. Jef Versmissen, gepensioneerd directeur van de school, leidt de delegatie rond in de school. Achter onze rug hebben de kinderen van de lagere school zich verzameld op de speelplaats. Wanneer we daar passeren, overhandigen de kinderen de opbrengst van hun sponsortocht. De burgemeester van Za-Kpota houdt hierop een emotionele speech. Hij bedankt de kinderen en de school uitvoerig. Hij benadrukt dat de toekomst aan de kinderen van nu is en dat wij onze uiterste best moeten doen om hen die toekomst - een mooie toekomst - te geven. 
 
Dank aan de kleuters, het eerste leerjaar en de juffen voor de mooie ontvangst.
Dank aan alle kinderen van de lagere school, de juffen en meesters voor de verzamelde centjes.
Nog een extra bedankje aan de leerlingen van het zesde leerjaar, die onze bezoekers in het Frans toespraken.
En last but not least: bedankt Jef voor de rondleiding.









We sluiten de voormiddag af met een korte presentatie over kinderopvang en het vrije tijdsaanbod in Hoogstraten. Voor het middagmaal begeven we ons terug naar de Bouwhoeve.

Na een deugddoende pizza-maaltijd en een korte siësta (voor sommigen iets te kort), trekken we richting de transportzone in Meer. Daar worden we verwacht en opgewacht door het bestuur van Logistiek Centrum Hazeldonk-Meer. Frederik Pollet van de firma Almasy  licht de werking en doelstellingen kort toe. Vooral de goede samenwerking over de grenzen en de voordelen die dat met zich brengt, maakt indruk. Hier is de Europese realiteit als het ware tastbaar.
Voor vragen hadden we spijtig genoeg iets te weinig tijd, want we werden voor een kort bedrijfsbezoek verwacht bij Special Fruit. Sara troont de delegatie mee langs de verschillende afdelingen, de verschillende opslageenheden die naargelang het aanwezige fruit de juiste temperatuur behoeven, en langs de rijperijen en verpakkingsafdelingen. Special Fruit heeft indruk gemaakt op zowel de delegatie uit Za-Kpota als de begeleiders.
Spijtig genoeg hebben we ook nu niet veel tijd om na te praten over onze indrukken, want we worden voor de volgende werkvergadering terug op de bouwhoeve verwacht. Een druk economisch middagje loopt zo over in het avondprogramma.

 



Donderdagavond van 17 tot 19.30 uur zetten we ons nogmaals samen om op papier te zetten waar we met de samenwerking tussen Za-Kpota en Hoogstraten naartoe willen. Bij de opmaak van het gemeentelijk meerjarenplan hebben politici en ambtenaren van Hoogstraten al ervaren wat een complexe oefening dit is. Het uitschrijven van dit actieplan is nog ingewikkelder. We denken in een andere taal en deels vanuit een andere realiteit maar zijn beide bezig met dienstverlening aan de bevolking. Dankzij de vertaling door Gerd, de begeleiding van Ilse en de betrokkenheid van de aanwezigen slagen we er in rond geboorteregistratie, automatisering van de diensten en vorming van personeel op papier te zetten wat we beogen met de samenwerking en hoe we dit willen realiseren. Aan de formulering van resultaten en acties rond versterking van de lokale economie en de werkafspraken komen we niet meer toe. Er wacht ons een nieuwe afspraak met Rotary Hoogstraten.


We zijn getuige van de toelichting door 't Verzetje over armoedebestrijding in Hoogstraten. We horen de leden van Rotary vanuit hun expertise suggesties doen bij de acties die de welzijnsschakel vooropstelt voor de komende jaren. Nadien krijgen schepen Jef Vissers en de burgemeester van Za-Kpota de kans om de gemeentelijke internationale samenwerking toe te lichten. Antoine gaat in op armoede hier en in Benin en elders in de wereld.

Reacties