van 's morgens tot 's avonds laat - 31 maart 2014


Uit het dagboek van onze medewerkers:

Op maandagvoormiddag 31 maart was de delegatie van Za-Kpota in de voormiddag te gast bij de managementteams van het stadsbestuur en het OCMW. De Hoogstraatse gemeentesecretaris en enkele diensthoofden lichtten toe hoe de stadsdiensten in ons land werken en hoe ze in Hoogstraten gestructureerd zijn. De burgemeester van Za-Kpota nam de kans om nog enkele vragen te stellen over zaken die in Benin duidelijk anders in elkaar zitten. Zo vroeg hij zich na afloop van de voorstelling van de technische dienst af hoe onze dienst wegen – die bijvoorbeeld ook instaat voor ijzelbestrijding -  dat eigenlijk doet, ‘la lutte contre la neige et le verglas’, zoals het voor de Franstalige delegatie werd vertaald. Want vechten tegen natuurfenomenen zoals sneeuw en ijzel, dat is toch niet evident?
Na enkele cijfers uit het budget van Hoogstraten stelde ook het OCMW haar werking voor. De delegatie uit Za-Kpota kreeg door de OCMW-secretaris en Katrien Van den Bossche toegelicht wat een OCMW precies doet en hoe de diensten er georganiseerd zijn.

Daarna was het aan de Secrétaire Générale van Za-Kpota, de tegenhanger van onze gemeentesecretaris, om hun eigen organisatie voor te stellen. Hoewel de gemeente er veel groter is dan Hoogstraten, telt ze toch maar 44 personeelsleden.
Behalve gemeentelijke diensten zijn er ook nog ‘gedecentraliseerde diensten van de staat’ aan het werk. Domeinen als veiligheid, onderwijs en landelijke ontwikkeling worden er immers door de centrale overheid georganiseerd, en een aantal van die ambtenaren werken ook op lokaal niveau, bij of samen met de gemeenten.

De indeling van de ‘echte’ gemeentelijke diensten is vrij vergelijkbaar met de onze. Natuurlijk zijn er verschillen, zo klinkt een dienst ‘radiotransmissie’ ons wat onbekend (zij staan bijvoorbeeld in voor telefonie: het onderhoud van de installaties enzovoort), en valt sociale bijstand, vrije tijd, religie en veiligheid er samen met burgerzaken onder de ‘service de l’état et de la population’.
De secretaris van Za-Kpota maakte tot slot nog wel een belangrijke kanttekening bij het organogram van de gemeentelijke diensten. Aangezien Benin tot 2003 nog een erg gecentraliseerd land was, waar de macht vooral bij de staat lag en niet op het lokale niveau van de gemeenten, is de omgekeerde beweging met versterking van het gemeentelijke niveau nog steeds volop bezig. De structuur van gemeentelijke diensten is in Za-Kpota dus al wel uitgetekend, maar nog niet helemaal ingevuld. Dat gebeurt stapje voor stapje, naargelang er mankracht en geld beschikbaar komt.

De Secrétaire Générale vertelde ook nog dat elke week een ceremonie plaatsvindt waarbij de vlag van Benin gehesen wordt en het volkslied wordt gezongen. Een aantal personeelsleden van de gemeente is daar verplicht bij aanwezig, maar iedereen – ook het publiek –  is welkom. Iets om over na te denken, nu de hymne van Benin ook op onze beiaard klinkt?

Maandagnamiddag 31 maart verhuisde de delegatie naar de Bouwhoeve. Onze bezoekers genoten van een half uurtje rust en laadden zich op voor een werksessie samen met enkele ambtenaren en de werkgroep stedenband van Hoogstraten. Ilse Renard van Isix nam de begeleiding op zich. We maakten concreter waarrond we gaan samenwerken: geboorteregistratie, automatisering van de diensten en vorming van personeel, versterking van de lokale economie en sensibilsering van politici, ambtenaren en bevolking. Om te bepalen waar we prioritair rond willen werken, gingen we ook na wat de kans is dat een probleem zich voordoet en wat de impact hiervan is.
We willen in de toekomst zeker op dit thema inzetten omdat 50% van de kinderen niet onmiddellijk worden geregistreerd en dat weegt op hun toekomstmogelijkheden. 'Ieder kind heeft recht op een bestaan', zegt de burgemeester. 'De nationale overheid doet onvoldoende om de bevolkingsregistratie op punt te zetten. Maar wij mogen onze kinderen niet in de steek laten. Wij willen alle ouders aanmoedigen en overtuigen om hun verantwoordelijkheid te nemen en zelf onze dienstverlening verbeteren.'  In een gemeente met een zeer jonge (meer dan 50% jongeren dan 18) en grote (134.000 inwoners) bevolking en met laag geschoold personeel en weinig werkingsmiddelen is het een enorme uitdaging om hieraan te werken. Maar er gebeurt reeds veel.

Om half zes rondden we de sessie af. Donderdagavond pakken we de draad terug op. We brengen in de loop van de week immers nog heel wat bezoeken die ons kunnen helpen om ons actieplan verder uit te werken. Eerst genieten van een lekkere maaltijd met groenten uit den eigen hof.
Dank je wel Ilse voor de begeleiding.
Dank je wel aan alle deelnemers voor de betrokkenheid.
Dank je wel Bieke voor de maaltijd.

 

Maandagavond 31 maart namen de bezoekers een kijkje achter de schermen tijdens de gemeenteraad. Speciaal hiervoor begon de gemeenteraad een half uur vroeger. Er stonden acht punten op de agenda, waaronder de goedkeuring en ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst met Za-Kpota. De oppositie had nog twee bijkomende agendapunten ingediend met betrekking tot verkeersveiligheid. We arriveerden met de delegatie stipt op tijd en waren getuige van een bewogen zitting. De oppositie speelde het spel hard en het bestuur hield voet bij stuk. Ook uit het publiek kwamen scherpe reacties.

De burgemeester van Za-Kpota begon zijn toespraak dan ook met een reflectie op wat hij gehoord, maar vooral ook gezien heeft. Hij benadrukte het belang van de democratie en het debat. Hij was echter heel blij dat de samenwerking met Za-Kpota wel unaniem werd goedgekeurd en dat hierin de basis ligt voor een goede samenwerking. Hij wil er in ieder geval alles aan doen om de samenwerking tot een succes te maken. Na de ondertekening overhandigde de burgemeester nog enkele symbolische geschenken. Onze vrienden in Benin hechten veel belang aan symboliek en zijn hier sterk in.

 

Reacties