ernstig werken tijdens de grappigste dag van het jaar - 1 april 2014

Uit het dagboek van onze medewerkers:

Dinsdagvoormiddag:
Een stralende dag wacht ons... We zullen jammer genoeg veel binnen zitten vandaag.
Bij het ontbijt kijken we nog even terug op de woelige avond van de dag voordien. De burgemeester is opgelucht. De goedkeuring en ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst is rond. Zijn missie is althans voorlopig volbracht.
We rijden naar Zoersel voor een uitwisseling rond automatisering en hun stedenband. Onze ICT-er is er jammer genoeg niet bij. Hij is ziek.
We arriveren stipt en bekijken nog even de tentoonstelling over traditionele geneeskunde in Benin en de kleurrijke slingers die de kinderen van de lagere scholen van Zoersel hebben gemaakt tijdens de Fête Afrique.
De burgemeester en de secretaris van Zoersel komen ons ook even begroeten.
Erik - dienst ontwikkelingssamenwerking - en Pieter - ICT-er - overlopen met ons wat Zoersel sinds het begin van de stedenband reeds heeft gedaan. Zij zijn actief rond automatisering van de diensten, rond bibliotheekwerking en meerdere kleine projecten. Vanuit het middenveld zijn ook al drie projecten opgestart rond alfabetisering, tuinbouw voor personen met een handicap en zorg.
Bij Eva van de dienst bevolking kunnen we de hele procedure voor de aanvraag van een internationaal paspoort volgen en krijgen we inzicht in het rijksregister.

Hartelijk dank Zoersel.

 
Dinsdagnamiddag:
's Middags laten we de delegatie van Benin kennismaken met de keuken van de hotelschool. De leerlingen hadden zich voorbereid om de bezoekers te ontvangen in het Engels, maar ze maken vlot de overgang naar het Frans. Aan tafel ontstaat een levendige discussie over cultuurverschillen: eetgewoonten, groeten van mensen, hartelijkheid... Zij confronteren ons met onze Kempense geslotenheid...
In de namiddag verdiepen ze zich in de bevolkingsregistratie. Ze uiten hun frustratie over het feit dat de nationale overheid in Benin hen niet meer middelen ter beschikking stelt en nog geen rijksregister aanbiedt. Zij krijgen echter wel duidelijk zicht op de mogelijkheden die een nationaal register biedt ook voor veiligheid, gezondheidszorg en beleidsvoorbereiding.
Ook de ruimtelijke ordening komt nog aan bod. Daar is de uitdaging voor onze vrienden in Benin nog veel groter.
De secretaris daagt de verkozene en zijn collega uit om hierop een eenduidige visie te ontwikkelen


Dinsdagavond:
's Avonds schuiven bijna 100 mensen aan tafel voor "bon appétit"  - een bescheiden Afrikaanse maaltijd. De djembe-spelers brengen ons in de juiste stemming. Dankzij een grote groep vrijwilligers en de werkgroep stedenband loopt alles vlot.
De twee burgemeesters en de schepen geven nog toelichting bij het doel van de stedenband. Antoine dankt Hoogstraten en engageert zich om de samenwerking tot een succes te maken.

Dank aan het OCMW voor de gastvrijheid en aan alle medewerkers voor en achter de schermen.

 

Reacties

  1. Het lijkt allemaal erg boeiend, vooral ook de gesprekken tussenin. Op naar een duurzame stedenband!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten