Gender, SDG's en op stap buiten de conferentiezaal.


Dinsdag 6 oktober
 
We starten met een werksessie over gender en duurzame ontwikkeling onder begeleiding van een externe consultant. Gender is een belangrijk thema. In de voorbereiding hebben we een gedetailleerde vragenlijst ingevuld en ons zelf punten gegeven. Verder brachten we de verhoudingen in kaart van het aantal mannelijke en vrouwelijke verkozenen, de verhoudingen binnen het management en het personeel. Andere vragen die voorliggen zijn: zijn er specifieke projecten rond gender, komt gender in de praktijk aan bod en in de samenwerking met de stedenbandpartner.

Daarna buigen we ons over duurzame ontwikkeling. De komende 15 jaar werken de VN rond 17 doelen.

De inleiding boeit de Afrikaanse deelnemers, de Vlaamse haken af omdat het zeer theoretisch blijft. We komen niet toe aan de eigenlijke oefening nl. het bepalen van prioriteiten binnen de duurzaamheidsdoelen voor de eigen gemeenten en voor de stedenband.

In de namiddag brengt een groep een bezoek aan Tambacounda. De bevolkingsregistratie is een voorbeeld voor Senegal. Het doel is om hetzelfde systeem in alle gemeenten te implementeren zodat men zoals bij ons een bevolkingsregister heeft dat op verschillende bestuursniveaus en verschillende diensten kan geraadpleegd worden.
Daarna bezoekt deze groep een buurtcomité dat instaat voor de afvalophaling en ook een project voor compostering van huishoudelijk afval. Elk jaar worden een drietal nieuwe buurten geselecteerd. De huishoudens krijgen afvalemmers, het buurtcomité een kar met ezel en een depot voor het afval. In verschillende vormingssessie leren de buurtbewoners en wijkverantwoordelijken hoe ze de afvalophaling kunnen organiseren.

Over deze twee projecten werden enkele jaren geleden filmpjes gemaakt die je nog steeds kan bekijken op de website van VVSG.

Een tweede groep wil een bananenproject van VECO - Vredeseilanden bezoeken.  De bananen zijn fair trade en biogecertificeerd en worden ook in Vlaanderen verkocht. Met de week van de fair trade in het vooruitzicht kunnen we deze kans niet laten liggen. De banaan staat immers centraal in deze campagne van het fair tradecenter. Naast koffie en chocolade zijn bananen de meest verkochte fair trade producten. Misschien valt er ook iets te leren voor Za-Kpota voor de verkoop van de mango's en de sinaasappelen. Helaas de weg is geblokkeerd. We gaan dan maar de Gambiarivier en kopen lekkere bananen. De brug overgaan vraagt heel wat onderhandeling. Aan de overzijde is het immers de Casamance, een regio die onafhankelijkheid wil. Onder begeleiding van een militair mogen we te voet oversteken. We ontdekken enkele ijsvogels en horen wilde verhalen over een nijlpaard dat al 23 mensen zou hebben opgegeten.

Terug aan het hotel besluiten we toch even een stapje in de wereld te zetten. We wandelen een wijk in en trekken onmiddellijk de aandacht. Peter (de ambtenaar van Oostende) spreekt na 10 jaar samenwerking met Banjul in Gambia een woordje wolof. Een les in het leggen van contacten met de lokale bevolking.

Peter in de leer bij de kleermaker.
Borduren zonder patroon.

Reacties