De laatste dag in Tambacounda: federale programma en methodes voor monitoring en evaluatie

Woensdag 7 oktober

Vannacht heeft het zwaar geregend. Nu druppelt het nog wat. De temperatuur is dus een stuk aangenamer. De airco kon zelfs uit.

Vanochtend starten we met een toelichting van het federale programma voor ontwikkelingssamenwerking. Benin is een van de bevoorrechte partnerlanden. Roeselare heeft samen met Dogbo reeds ervaring met het federale programma. Zij werken rond versterking van de lokale economie en marktplaatsen. Merelbeke, Zoersel en Hoogstraten kunnen hier eventueel bij aansluiten. Er zijn echter nog veel onzekerheden over het exacte budget, de timing en de planlast.

De partners uit Senegal en Benin hebben veel vragen bij bijdrage uit het zuiden.

Tijdens de pauze drinken we tamarinde en baobabsap.

Daarna licht VVSG enkele technieken voor monitoring en evaluatie toe: outcomemapping Actorenmapping, MSC - Most Significant Change, marqueurs de progrès.

We passen samen met Za-kpota de actorenmapping toe op de geboorteregistratie. Als we verandering willen wie ligt dan in de controlesfeer, wie in de invloedssfeer en wie heeft voordeel bij de verandering?

Hilt met de delegatie van Za-Kpota.

Actorenmapping.

Gemeenten die al wat verder staan bepalen voor hun werking wat zij op korte termijn verwachten (expect to see), wat op middellange (want to see) en op lange termijn (dream to see).

Om 14 uur schuiven we aan tafel voor een tonijnsalade, rijst met kip en banaan.

Na de middagpauze krijgen we een laatste techniek gepresenteerd: 5 C's: s' engager et agir, délivrer un service public, se relier et attirer, s' adapter et s' autorenouveler et équilibrer la diversité et la cohérence.

Daarna vertrekken 15 deelnemers per fiets naar het centrum van Tambacounda. De Oostendenaars dagen alle deelnemers uit om duurzaamheid in de praktijk te brengen en ook vanavond te voet naar de afscheidsceremonie te gaan.
 
Morgen verplaatst de conferentie zich naar Sokone, de partnergemeente van Zemst.

Reacties