Op conferentie in Senegal


Zaterdagochtend 3 oktober

Schepen Jef Vissers en Hilt Rigouts van de dienst Internationale Samenwerking vertrekken gepakt en gezakt naar Dakar in Senegal voor een regionale uitwisseling met alle Vlaamse gemeenten die een stedenband hebben in Benin, Gambia of Senegal en hun partnergemeenten. De dagen voordien zijn Ingrid en Hilt van de dienst Internationale Samenwerking nog druk in de weer geweest voor de laatste voorbereidingen van de conferentie. We krijgen 7 minuten de tijd om de stedenband voor te stellen aan de anderen aan de hand van een Pecha Kucha. Ook rond gender en duurzame ontwikkeling vullen alle deelnemers vooraf een vragenlijst in. Na de millenniumdoelstellingen zijn er immers de duurzame ontwikkelingsdoelen die de komende jaren de agenda zullen bepalen.

Op de luchthaven in Zaventem maken we al kennis met enkele deelnemers die samen met ons het vliegtuig nemen.

In Dakar toegekomen wordt er stevig onderhandeld over de prijs van de taxi's. Anders dan in Cotonou zie je hier weinig motoren.

's Avonds leren we ook de Afrikaanse deelnemers kennen in restaurant 'gnor'. Er staat een mix van Spaanse, Italiaanse en Franse gerechten op de kaart. Terwijl de inrichting zelf wel heel Afrikaans was.

De warmte weegt op alle deelnemers en iedereen trekt dan ook op tijd naar bed. Morgen wacht nog een vermoeiende dag met de reis naar Tambacounda . Sint Niklaas heeft reeds 10 jaar een stedenband met Tamba. We kunnen wellicht nog veel van hen leren.
 

 
Maandag 5 oktober
 
We krijgen een kort bericht en enkele foto's binnen uit Senegal. De busrit is goed verlopen. Mooie uitzichten en een massa boeiende contacten.
Deze contacten zijn immers een belangrijk onderdeel van de conferentie. Leren van elkaar en de uitwisseling tussen alle gemeente stimuleren. Naast het contact met de partnergemeente en leren van andere stedenbanden, contacten leggen met de andere Vlaamse gemeenten en de contacten tussen de Afrikaanse gemeenten bevorderen.
 
Jef Vissers op weg naar de bus.
De burgemeesters van Tambacounda en Sint Niklaas begroeten elkaar.
Improvisatie en gezang in het Wolof.
 

Niet alleen traditioneel geklede dames...

Reacties