Zaterdag 26 maart - Focus op landbouw




Na het heerlijk ontbijt, kregen we van Célestin (de Gemeentesecretaris) een uiteenzetting over de landbouw of l’agriculture in Za-Kpota. Het gaat voornamelijk over familiale overlevingslandbouw.
De lokale bevolking verbouwt grotendeels katoen, appelsienen, maïs en arachide en dit voor eigen consumptie en een klein deeltje voor de verkoop.

Za-Kpota heeft alles in zich om te kunnen overleven van de landbouw mits de juiste technieken en de juiste middelen vb. draineren, opvangen van regenwater, gecontroleerde bemesting en het juiste plantzaad. Men is er ook van bewust dat de samenwerking van groot nut is om allerlei zaken te kunnen verbeteren.

Zij ervaren net zoals wij in Europa, dat de wereld enorm hard verandert op gebied van klimaat. De regenseizoenen verleggen zich, de hoeveelheid regen die er op korte tijd valt wordt onregelmatiger en de droge periodes worden feller en langer. Landbouwers zullen zich moeten aanpassen aan de veranderende omstandigheden en dat vraagt onderzoek, begeleiding en aangepaste teelttechnieken. De secretaris gelooft er sterk in dat dit zal lukken.

Op gebied van transport van hun producten is er ook nog veel werk te doen. Dit is een nationaal probleem. Za-Kpota heeft hier ook al inspanning voor gedaan Er is o.a. een schaaf aangeschaft om de putten in de zandwegen te nivelleren.


Na deze uiteenzetting vertrekken we naar Centre Songhai waar we ons installeren in het hotel en een ontmoeting hebben met de delegatie van Zoersel, die op de terugweg zijn. Na het eten kregen we – de uitgestelde -rondleiding en bezochten we het Centrum. Deze vestiging is niet de grootste in oppervlakte, maar is het feitelijke laboratorium. Alle technieken van recyclage worden hier uitgeprobeerd en doorgegeven aan de filialen (7 st)
Het is een centrum dat voor 60% zelf bedruipend is, de overige 40% haalt men uit vrije giften.



Het centrum doet praktijkonderzoek en geeft vorming rond drie domeinen: teelten (land- en tuinbouw, visvangst , veeteelt), verwerking of transformatie en technieken. Ze wekken op verschillende manieren biogas op door middel van compostering. Verder sorteren en vermalen ze plastics en maken er flessen en emmers van. Ze hebben een bron en eigen merk flessenwater en sappen. Ze tonen ons allerlei technieken en methodieken op maat van de lokale economie. Hieruit moesten we alleen maar concluderen dat het dus echt wel mogelijk is om verandering te kunnen brengen in een land als Benin mits de juiste opleiding, begeleiding en technieken. En daarvan hebben we alle mogelijke voorbeelden gezien. Hun slogan is samengevat: “ niets gaat verloren, niets wordt weggegooid, alles wordt herbruikt”.

Aan het eind van de rondleiding doen we navraag naar de opstart van een vergelijkbaar centrum in Za-Kpota. Frand, de directeur van de lagere school, en Napoleon, de voorzitter van de verenging van 43 landbouwcoöperaties volgen aandachtig het gesprek. Napoleon heeft reeds 3 maanden vorming gevolgd in het centrum rond de varkensteelt. Hij wacht op krediet om zijn bedrijf uit te breiden. Hij probeert wel al wat hij leerde reeds toe te passen in zijn huidig bedrijfje van 10 varkens. We noteren ook de namen van de contactpersonen voor de vorming en bijscholing en de begeleiding.

Het centrum zelf gebruikt de verdunde urine nadat waterhyacinten (een invasieve waterplant die veel groen oplevert voor compostering) de afvalstoffen eruit heeft gefilterd. Zij promoten het gebruik van menselijke afvalstoffen niet maar zijn bezig met praktijkonderzoek.


Na deze zeer boeiende en vooral leerzame rondleiding van zo’n 2.5 uur gaan we eten en op weg naar het hotel wonen we een eucharistieviering bij. Prachtig om te zien hoe de lokale bevolking volledig is uitgedost in mooie witte kleding voor de Paasviering en de dopen.

Moe maar voldaan gingen we om 00.30u naar bed want de dag erop moesten we weer om 8.00u paraat zijn voor de verplaatsing naar Za-Kpota.

Reacties