donderdag 25 januari 2018

24 januari 2018 - algemene tevredenheid over de geboorteregistratie

Vandaag verplaatsen Jef en Hilt zich van Cotonou (de economische hoofdstad en één van de grote havensteden van West-Afrika) naar Bohicon, waar hun hotel gereserveerd is. Even vermelden dat de haven van Antwerpen sinds kort het beheer van de haven van Cotonou heeft overgenomen.

point de collecte
In deze rit van ongeveer 2,5u stoppen ze even bij een ‘point de collecte’ van appelsienen. De producenten brengen hun producten in vrac naar deze verzamelpunten, verkopen hun waren en krijgen hun geld in de hand. Op deze plaatsen gaan vrouwen aan de slag om de vruchten te verpakken in zakken om geladen te worden op vrachtwagens die ze naar markten in het hele land brengen. Wanneer we voorzichtig polsen naar wat prijzen stellen we vast dat er wel marges zijn maar dat die toch relatief laag liggen. Toch kunnen een aantal families daarvan eten, o.a. hun schoolgeld betalen en wat boodschappen doen.


een toast op het mooie resultaat
Na de opfrissing in het hotel belanden Jef en Hilt in de eerste werksessie die zowat uitsluitend gaat over de evolutie van de Burgerlijke Stand.  U zult zich herinneren dat deze problematiek hèt startpunt was van de Stedenband die we in 2014 vastlegden, en waarvoor onze vrijwilliger Jan Leemans bij zijn  passage in 2015 de hele informatica-uitrusting geïnstalleerd heeft. Toen de middelen er waren, kwam pas het grote werk: ‘alle kinderen registreren en een naam en identiteit geven’. Als u weet dat toen amper 1/3 van de kinderen ingeschreven werd (of waarvan de geboorteaktes werden opgehaald) en ze nu – lees goed! – op 94 % zitten dan roepen we hardop: ”felicitaties met het resultaat en hoera voor al dat werk!”.             
                                                                                                                                  
Nieuwe vrouwelijke en jonge medewerkers hebben het tij gekeerd. Weg uit dat gemeentehuis en op pad met een brommer naar de villages, om met de hulp van de plaatselijke verantwoordelijken uit te leggen wat het belang is van registratie en ophalen van de geboorteaktes. Dat zal leiden tot de opvolging van vaccinaties, van inschrijving in de scholen en van het vermijden van kinderhandel en –misbruik. Op deze manier worden de mensen van Za-Kpota geholpen om in hun omgeving een leefbare toekomst op te bouwen.

De Hoogstratenaren mogen trots zijn op deze verwezenlijking, want door de Stedenband dragen wij op een realistische manier bij tot een belangrijke ontwikkeling in het leven van veel mensen buiten onze eigen stad.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten