26 januari voorbereidingen voor de inleefreis & appelsienen

Het is vanochtend wat frisser en Jef en Hilt genieten van een ontbijt buiten op het terras.

Inleefreis jongeren
In de voormiddag hebben Jef en Hilt een ontmoeting met asez-association asognon des enfants de za-Kpota en cps over de inleefreis van de Hoogstraatse jongeren.

Ook Brice Bono sluit aan. Hij is artistiek directeur van het festival international de theatre de l’ouverture en animateur van de federatie Leo Lagrange. Asez is lid van deze federatie.

de schoolkinderen kijken toe
Jef en Hilt staan stil bij enkele wijzigingen die ze willen aanbrengen aan het programma dat ze in september uitwerkten. Het voorstel om een woordenlijst Fon/Frans/Nederlands uit te werken en pictogrammen toe te voegen valt in goede aarde. Voor het thema sanitatie zien zij makkelijk linken te leggen naar geweld tegen vrouwen en meisjes en kinderrechten. Zij hebben verschillende kandidaten maar ze hebben nog geen selectie gemaakt. Tegen 15 februari doen ze budgetvoorstellen en werken ze een concreet programmavoorstel uit. We spreken ook af om te communiceren via een whatsapp-groep. Ook een vraag voor de inrichting van een buitencinema komt aan bod. Het werk wordt afgesloten met een drankje in de buvette aan de overzijde van het gemeentehuis. De school is net gedaan en onze collega's trekken met hun blanke huid en grijze haren de aandacht van alle kinderen.

Horeca in Za-Kpota
Tijdens dit werkbezoek willen we met onze partnergemeente ook stilstaan bij de verblijfsmogelijkheden en de conferentiezalen in Za-Kpota. We zien immers dat heel wat vormingen voor inwoners van Za-Kpota doorgaan in Bohicon omdat er in de eigen gemeente onvoldoende voorzieningen zijn. De keuken en de kamers zijn er netjes.

Schooltuinen trekken de aandacht van de inspectie en het departement
Basisschool 't Dreefke zorgde voor Franse boeken.
Lucie brengt verslag uit van de begeleiding van de zeven scholen. Niet alleen de oogst loont de moeite voor de schoolkeuken en de gezondheid van de kinderen ook de betrokkenheid van de ouders. De leerkrachten gebruiken de tuin ook om meetkunde bij te brengen en Frans en andere vakken. Water is een probleem en er moet gezocht worden naar oplossingen. Het gemeentelijk plan voor water en sanitatie wordt bovengehaald. Daarna komt nog de noodzaak van omheiningen aan bod en het planten van enkele sinaasappelbomen om kennis over te dragen over agroforestry en agro-ecologische teelt van sinaasappelen. Klimaatverandering is ook een item.

Sinaasappelen à volonté
Als laatste staat ook de bespreking van de aanbevelingen van de studie van de filière of keten op de agenda. De ervaring en deskundigheid van Aldipe brengt ons nieuwe inzichten.

Om 20 uur sluiten Jef en Hilt moe en tevreden de boeken.

Reacties