27 januari plannen, papierwerk en... een begrafenis bijwonen

Madame Hilt (uitgesproken Madame Ielt) heeft opnieuw haar handen vol gehad om de planning van alle acties die kaderen in het Federaal programma goed geformuleerd en volledig in de voorbestemde rapport-documenten te krijgen. De medewerkers van de stad en de politiekers weten hoe lastig dit soort werk is. Er werd in de voorbije dagen al heel wat voorbereidend werk verricht. Vandaag begonnen Jef en Hilt aan het vervolg, kort na 9u 's morgens, en zijn ze doorgegaan tot het grotendeels klaar was om 15u. Alles ging gepaard met flinke discussies tussen de mensen van Za-Kpota, met onze tussenkomsten, opmerkingen en vragen om dan toch te landen in een tekst en een cijfer.

In de late namiddag waren Jef en Hilt uitgenodigd op de afscheidsceremonie van de vader van de ‘premier adjoint au Maire’, zeg maar 1e Schepen. Dat vond plaats op een stofferig schoolterrein (want droog seizoen) op een grote zandvlakte al dan niet onder schaarse bomen.
de vrouwen koken
Even schetsen hoe een begrafenis in zijn werk gaat: 
De overledenen wordt  - omwille van de klimatologische condities – al de dag na het overlijden begraven. De afscheidsdienst gebeurt later kerkelijk, burgerlijk of met een voodoo-invloed en in intieme familiekring. Meestal de dag nadien wordt een publieke ceremonie gehouden voor de overledene. Dat is echt een ouderwetse ‘Vlaamse kermis’ met tenten, muziek, animaties, eten en drinken à volonté en heel veel volk. Het hele dorp loopt dan storm en ook heel wat schoon volk laat zich daar zien en bedanken voor hun komst. De gewoonte vraagt dat je dan een ‘envelopke’ afgeeft met een bijdrage in. Deelnemingskaartjes zoals bij ons kennen ze hier niet. De kinderen lopen heen en weer om overal te kijken, de vrouwen koken op de grond in grote potten en de mannen zijn er ook om …de zaken te bespreken, te drinken en alles op te eten. 

Op de terugweg zijn Jef en Hilt even gestopt bij een hotel met zwembad en grote shop om wat te bekomen van alle indrukken. Ondanks de ervaring die ze al op deden in de voorbije jaren, blijven ze toch steeds onder de indruk van de eindeloze gastvrijheid van de bevolking, de spontane vriendschap en de zorg die de mensen van de gemeente aan hen besteden. Maar ook de armoede en het schrijnend gebrek aan zoveel went nooit. Om daar wat aan te verhelpen zijn ze hier, namens de burgers van Hoogstraten. 

Reacties