25 januari SDG's

De planning voor vandaag wordt overhoop gegooid.
Celestin, Ernest en Appolinaire worden verwacht op de prefectuur voor de goedkeuring van het budget.

Betere wegen
Jef en Hilt rijden met Eric naar het gemeentehuis via een kleine weg omdat er op de hoofdweg veel meer stof is. Na het vorige bezoek is de nivelleuse hersteld en heeft Za-Kpota aan de nationale overheid de toestemming gevraagd om zelf de weg te mogen onderhouden. Er is een grote voorraad brandstof aangekocht. De hoofdweg is duidelijk in betere staat.

Guichet unique
Bij aankomst begroeten ze de burgemeester van Dogbo. Hij is een man met visie en weet van aanpakken. De burgemeester van Za-Kpota heeft zijn hulp ingeroepen voor het verder op punt zetten van de guichet unique. Men is volop bezig met het installeren van de computers en de software.

Uitwisseling
Dan gaan ze aan de slag met de nieuwe coördinator voor de stedenband, Michée. Ze schetsen de voorgeschiedenis van de stedenband en wisselen documenten uit.

In de raadzaal staan de banners met de beide burgemeesters en met de SDG's. In het PDC heeft Appolinaire de link gelegd met de nationale plannen en de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. We tonen het dossier van kindvriendelijke gemeente waar we voor 5 thema's (peace-partnerships, duurzame steden en gemeenten, people, planet en prosperity) de link leggen tussen lokale doelstellingen, de SDG's en de kinderrechten. Michée is er direct voor gewonnen om ook beelden te gebruiken in de communicatie over beleidsplannen. Een groot deel van de bevolking spreekt geen Frans en is niet geletterd.

Woensdagavond hebben Jef en Hilt de collega's de pancartes getoond van het nieuwjaarsfeest waarop foto's staan van wat wij in Hoogstraten en zij in Za-Kpota doen rond die SDG's. Zij waren opgetogen dat we de stedenband zo in beeld brengen en zouden dit ook graag bij hen doen. Ieder ging op zoek naar foto's van zijn dienst. Mondelinge communicatie is bij hen nog veel belangrijker dan bij ons. Nicole heeft op de lokale radiozenders de resultaten van de geboorteregistratie mogen toelichten. Ze werd onmiddellijk gecontacteerd door een buurgemeente met de vraag om hen te begeleiden.

Resultaten van guichet unique
Ook Borgia komt toe en volgt mee de rapportage over de betere inning en beheer van de belastingen. Rufine is ook terecht fier op de resultaten. De inkomsten van de markt zijn met 20% gestegen door een hogere inzet van personeel en de invoering van een taks op staanplaatsen. Het allerbelangrijkste is dat ze zelf verbetervoorstellen doen. Ze praten o.a. over het inschakelen van de producenten bij de inning van de belastingen voor de commercanten. Borgia geeft het voorbeeld van een grote producent in Dogbo. Wij vertellen over Hoogstraten. Er komen heel wat voorstellen op tafel die verder moeten onderzocht en afgetoetst.

Borgia stelt kritische vragen die ons helpen om de rapportage te verfijnen en lessen te trekken voor de toekomstige activiteiten.

Jef en Hilt zijn toe aan een pauze en gaan in een nieuw geopend restaurant en herberg eten: de klassiekers rijst met tomatensaus en kip of vis.

Resultaten appelsienenketen
Deze bespreking verloopt moeizamer. Toch komen ook daar goede voorstellen op tafel.

Ondertussen is het gemeentehuis een versterkte burcht geworden.
De beheerscomités van de Centres de santé moeten herkozen worden en de politiek mengt zich in de verkiezingen. De stemgerechtigden en kandidaten mogen naar de raadszaal. Het publiek moet buiten de muren blijven.
De gendarmerie en het leger zijn present. Er wordt luid geroepen en op tafel geklopt. Men komt niet tot een akkoord over het aantal en de functies.

Het werk wordt afgesloten om 20 uur af en Jef en Hilt vertrekken dan om nog iets te eten. Ernest rijdt heel behoedzaam naar Bohicon.

Reacties