Dinsdag 29 mei



Als kandidaat kindvriendelijke gemeente willen we het aanbod rond kinderen en jongeren ook voorstellen. Za-Kpota, een gemeente waar 50% van de bevolking jonger is dan 18 jaar, kan hier inspiratie uit putten. Te veel kinderen zijn slachtoffer van kinderhandel, verlaten de school, worden gedwongen tot kinderarbeid of een huwelijk op jonge leeftijd,…
Een collega tot collega benadering staat centraal in stedenbanden. De collega’s van de jeugddienst, de dienst samenleving en de dienst onderwijs maken de collega’s uit Za-Kpota wegwijs.

Met de schooltuinen in Za-Kpota willen we kinderen en jongeren laten geloven in de toekomst van de landbouw. Ook meester Jan van Gemeentelijke basisschool Hoogstraten wil kinderen voeling laten krijgen met voeding. Hij bewerkt sinds dit jaar met de kinderen een perceel in de samentuin Bonenakkers. Ook in Benin rijzen de stadstuinen en familietuinen als paddenstoelen uit de grond. Produceren dicht bij de markt heeft vele voordelen als de infrastructuur voor bewaring en transport beperkt is uitgebouwd.

Ondertussen bezoekt de rest van de delegatie de ngo DBA in Brussel. We wisselen informatie uit over de vorming van coöperaties, over duurzame landbouw en over gender in de landbouw. In ontwikkelingslanden is 48 % van de arbeidskrachten in de landbouw vrouw. Nochtans leven overal ter wereld  meer vrouwen dan mannen in voedselonzekerheid en hebben ze veel minder dan mannen toegang tot krediet, informatie over de markt en technologie en productiemiddelen. Ze zijn vaak ook minder vertegenwoordigd in allerlei raden.



’s Avonds bezoeken we met zijn allen de raadpleging van Kind en Gezin. In Benin is de vaccinatie in de centres de santé tot 5 jaar gratis. De dienst bevolking en de arrondissementssecretarissen werken intensief samen met de vroedvrouwen in deze centra. Dit voorjaar organiseerden we een vorming voor alle betrokkenen.


Reacties