Tegenbezoek uit Za-Kpota


Het is geleden van 2016 dat een delegatie uit Za-Kpota een kort bezoek bracht aan Hoogstraten. Zij willen graag met eigen ogen zien hoe de dienst bevolking en andere diensten hier zijn uitgebouwd. Wij van onze kant willen van hun bezoek gebruikmaken om de nieuwe medewerkers van gemeente en OCMW te laten kennismaken met de stedenband. Sinds het begin van de samenwerking met Za-Kpota is oa het managementteam van Hoogstraten volledig nieuw: gemeentesecretaris Joke Verschueren, financieel beheerder Patrick Verheyden, manager interne zaken Peter Crols, manager ruimte Steven Schatteman, manager burger Katrien Van Den Bossche en HR-manager Els Timmersmans gaan in gesprek met hun collega’s Celestin Adagbe –secrétaire général, Ernest Hangnoun – chef de service financier, Nicole Kpogue – fonctionnaire du service de l’état civil en Michée Tchando – coordonnateur coopération décentralisée. Za-Kpota is net als Hoogstraten een landbouwgemeente. Zoals Hoogstraten het handelsmerk is voor de aardbeien wil Za-Kpota de sinaasappelen op de kaart zetten. We bezoeken verschillende organisaties en bedrijven waar de lokale producenten en verkopers van Za-Kpota inspiratie kunnen opdoen voor het versterken van de sinaasappelketen. Victor Aimakou vertegenwoordigt de sinaasappelproducenten en Akouavi Rufine Adanmandouhouannou vertegenwoordigt de revendeuses of verkoopsters.

Zaterdag 26 mei

De delegatie is veilig aangekomen in Zaventem, of toch 5 van de 6 delegatieleden. Al bij al een hele opluchting voor ons allen. Het was immers tot op het laatste moment onduidelijk of zij hun visum zouden bekomen. Ernest had problemen onderweg, waardoor hij te laat op het consulaat was, ondanks de inspanningen van de andere delegatieleden zal hij zijn visum later moeten ophalen. Hij komt met de volgende vlucht achterna en sluit maandag bij de delegatie aan. Voor vijf van de zes Beniners wordt het de eerste kennismaking met Europa.

We overlopen het programma en checken nog even of we rekening moeten houden met allergieën of gewoontes.
Hoogstraten toont zich gastvrij. Onze gasten verblijven in drie gastgezinnen en schuiven mee aan tafel bij andere gezinnen. Op die manier leren zij Hoogstraten kennen in zijn diversiteit en geraken er meer mensen betrokken bij de stedenband.

Er staat al een eerste werksessie op het programma rond de guichet unique. Sinds vorig jaar werken we rond het verhogen van de gemeentelijke inkomsten. Een belangrijk instrument is de guichet unique Op één plaats gebeuren alle betalingen en brengen de collecteurs de geïnde belastingen binnen. De geldstromen kunnen zo beter gecontroleerd worden. We overlopen alle voorbije acties en kijken waar de planning moet bijgestuurd.

De Hoogstraatse jongeren die in september op inleefreis gaan maken ondanks op til zijnde examens nog tijd vrij om kennis te maken voor een voorproefje van het Afrikaanse Frans en de cultuur.
Zowel hier als in Benin hebben onze Italiaanse vrienden voet aan de grond. Spaghetti staat steevast op het menu.

De eerste dag was lang – in Benin komt de zon steevast op om 6 uur en gaat onder om 18 uur - en goed gevuld. De nacht lonkt.


Reacties