Zondag 27 mei


Deze dag staat - hoe kan het anders – in het teken van Heilig Bloed. Een hoogdag voor heel wat Hoogstratenaren maar ook voor onze bezoekers die allemaal christen zijn. Benin is weliswaar de bakermat van de Voodoo. Ongeveer de helft van de bevolking is echter christen en een kwart moslim. Natuurgodsdiensten en voorouderverering nemen ook een belangrijke plaats in.

Onze gasten zijn vereerd mee te mogen stappen in de Heilig Bloedprocessie. Helaas besliste het weer hier anders over. Helemaal opgesteld, deed een stevige regenbui het laatste deel van de processie niet meer uitgaan.
Tijdens de receptie begroeten ze be/gekende en ongekende Hoogstratenaren. Een blij weerzien of een hartverwarmende kennismaking.
's Ochtends wordt de delegatie ontvangen door het schepencollege
Netjes uitgedost voor de Heilig Bloedprocessie


We zeggen steeds dat Hoogstraten met 105 km² een uitgestrekte gemeente is. Za-Kpota heeft echter een oppervlakte die 4 keer groter is. Schepen Jef Vissers neemt onze gasten op sleeptouw en laat hen kennismaken met de mooiste plekjes van Hoogstraten tot Meersel-Dreef. Een stap zetten over de grens met Nederland staat ook mooi op het palmares van onze bezoekers uit Benin.

Jo ging in 2016 met een delegatie van VITO mee op werkbezoek naar Za-Kpota. Ze heeft haar hart verloren aan de kinderen van Za-Kpota en ontvangt de delegatie hartelijk bij haar thuis.

Voor de verantwoordelijken van de stedenband staat er daarna nog een werksessie gepland rond het verbeteren van de markttoegang voor de producenten en verkoopsters van sinaasappelen. Het oogstseizoen is volop aan de gang. We zijn benieuwd naar de volumes en de prijzen.

Reacties