Maandag 28 mei


Vandaag is een test voor ons allen, maar we slagen erin om op tijd te zijn op de veiling om de verkoop van de aardbeien en het op transport zetten van de producten mee te maken.
De sinaasappelproducenten verkopen hun product op het veld, aan verkoopsters of op de markt. We bespreken vandaag de voor- en nadelen van groepsverkoop. De verkoop via de klok is nieuw voor hen.
Ook andere aspecten zoals verpakking, bewaring, kwaliteitscontrole, transport,… komen aan bod.
We zien hoe regenwater wordt opgevangen en aangewend voor de koeling. Zonnepanelen zorgen voor een percentage van het elektriciteitsverbruik. Regenwateropvang en zonne-energie zijn ook thema’s die in de loop van de week nog vaker aan bod zullen komen.




's Middags eten we in het lokaal dienstencentrum.


We splitsen ons op. Nicole en Ernest brengen een bezoek aan de gemeentelijke basisschool de Wijsneus. Samen met de Meerpaal dragen zij hun steentje bij aan de omheiningen voor de schooltuinen. Dank je wel… om jongeren in Za-Kpota te helpen tonen dat landbouw een toekomst heeft.
 




Celestin, Michée, Victor en Rufine brengen een bezoek aan SVZ in Rijkevorsel. De aardbeien die niet verkocht raken voor de versmarkt worden hier verwerkt tot concentraat. De sinaasappelproducenten van Za-Kpota hebben ook al hun hoop gezet op een sapfabriek bij hen. Dit vraagt enorme investeringen. Zelf een machine maken om te pasteuriseren kan een eerste stap zijn naar verwerking.

Na de fabriek gaan we naar wat sommigen het fabriekske noemen. In het administratief centrum licht Peter Crols de bevolkingsregistratie bij ons toe. Ook het nieuwe klantgeleidingssysteem en het digitaal loket komen aan de orde.

Ook ambtenaren verliezen hun hart in Afrika. Jan is zo gastvrij om de hele delegatie vanavond te ontvangen. We genieten van de lekkere ovenschotel.

Een kennismaking met de gemeenteraad mag niet ontbreken.
De verbetering van de geboorteregistratie is het belangrijkste resultaat  van de stedenband. De toekomst van de kinderen hangt voor een groot deel hiervan af. We willen dit niet loslaten. We overlopen het opvolgingsverslag en sturen geplande acties bij.

Reacties