Woensdag 30 mei


Opnieuw vroeg uit de veren. Deze keer om de trein te pakken naar Gent. Het landschap glijdt aan ons voorbij. Oost-Vlaanderen oogt heel anders dan de drukke as Antwerpen-Brussel.

Een sap(je) van de wereldwinkel, (h)eerlijk.
Een kennismaking met Fair Trade mag niet op de agenda ontbreken als je met sinaasappelboeren uit het zuiden over versterking van de markttoegang praat. Minimumprijzen en een fair tradepremie voor boerenorganisaties zijn belangrijke elementen.
Een snelcursus Engels zou helpen om onze producenten in contact te brengen met Ahafo Ano Citrus Growers Association in Ghana.

Via de website van Cibel laten we onze bezoekers ook kennismaken met de productie, bewaring en verkoop van sinaasappelen en mandarijnen uit Spanje. Een bezoek aan importeurs zal voor een volgende keer zijn.

In de late namiddag hebben de vier medewerkers van Za-Kpota nog een gesprek met Jan Leemans, ICT-er van VTI Spijker en ook vrijwilliger voor de stedenband. Jan installeerde in 2015 een draadloos netwerk tussen de twee administratieve gebouwen in Za-Kpota en in 2016 werkte hij zich in het zweet om de dienst bevolking te automatiseren. Intussen is de aanwerving van een ICT-er in Za-Kpota lopend. Om alles wat verwezenlijkt is beveiligd op te slaan is dagdagelijkse opvolging en bijsturing nodig.


Als heel Hoogstraten feest, feesten onze bezoekers mee. Om 18 uur is het verzamelen geblazen aan de achteringang van het administratief centrum. De jongeren die dit najaar op inleefreis gaan naar Za-Kpota lopen mee in Afrikaanse outfit. We moedigen hen luidruchtig aan.
Na de stratenloop genieten we van de kermis... Helemaal compleet met de schietkraam, een pintje en smoutebollen!
 


 


Reacties