Donderdag 13 december


Sap uit Za-Kpota

We hebben vandaag een ontmoeting met een uitgebreide ploeg jongeren van Cjepez. Een NGO die jongeren kansen biedt om stages te lopen en opleidingen te volgen. Ze lieten vier jongeren stage lopen bij een ondernemer in Bohicon die stap voor stap zijn artisanale sapfabriekje uit de grond stampte. Zo heeft hij heel het zuiden van Benin uitgekamd op zoek naar glazen flesjes langs de weg en bij buvettes,...
De groep rond de tafel is heel gevarieerd en hoogopgeleid.

Didier, een landbouwingenieur, die ook deelnam aan de inleefreis, geeft een presentatie op Beninese wijze zoals de kinderen in de lagere scholen daar de burgemeester of andere bezoekers leren begroeten. De inhoud van de presentatie geeft ons vertrouwen. Deze jongeren hebben goed nagedacht over hun project. Crespin heeft er zelf zijn eindwerk over gemaakt zoals later blijkt.

Het project van Cjepez zal niet beperkt blijven tot sinaasappelen. Ze zouden ook mango’s, gember, ananas,... verwerken net zoals de ondernemer waar de jongeren stage liepen.
Ze hebben een financieel plan opgemaakt waarbij ze inschatten dat het bedrijf na 1,5 jaar zelfbedruipend zou zijn. We hebben dit plan opgevraagd om het kritisch door te nemen.
Over de naam van de onderneming en de marketingstrategie is ook gesproken. Ze hebben reeds een voorlopige naam, waaruit hun ambitie blijkt: Agepe Benin. We vragen om er vanuit hun context nog eens over na te denken en bij potentiële klanten af te toetsen wat hun gevoel daarbij is. Verder vragen we of een referentie naar Za-Kpota als centrum voor de filière fruitière.

Er is een vergelijkbaar project van Aldipe met vrouwen die voornamelijk ananas verwerken. Dit project wordt maandelijks opgevolgd door een medewerker van de universiteit van Abomey Galavi. We geven de jongeren mee om met hen contact te nemen om te vermijden dat ze in concurrentie gaan en om te leren van elkaar.

Verder signaleren we dat het regionaal agentschap voor landbouwontwikkeling gevraagd heeft hun project door te sturen en aan te geven welke materialen ze nog kunnen gebruiken. Tot slot overhandigen we hen de symbolische cheques van de steun die we in Hoogstraten bij elkaar haalden: 1000 euro van de gemeente, 1000 euro van Rotary Hoogstraten - Kempen, 2000 euro van de ResTANTEs, 2500 euro van SVZ Breda en 2500 euro van Coöperatie Hoogstraten. De jongeren danken iedereen uit Hoogstraten en benadrukken dat ze er alles aan zullen doen om te slagen. Ze willen starten in januari. 








Rest nog de familiefoto en de groetjes aan de inleefreizigers van Hoogstraten.

Hoe ‘goed’ of performant hebben we gewerkt het voorbije jaar?


Dat is de vraag waar Michée en ik een antwoord op trachten te geven voor het federaal programma van de vier Vlaamse gemeenten met een stedenband in Benin: Dogbo-Roeselare, Bohicon-Zoersel, Toucountouna-Merelbeke en Za-Kpota-Hoogstraten en VVSG-ANCB We overlopen het moreel rapport van vorig jaar en met de activiteitenverslag in ons achterhoofd vullen we aan of wijzigen we. Michée zal het grootste deel van het verslag op zich nemen, zelf zal ik de samenvatting, de missie en de synergiën of de samenwerking met andere Belgische actoren voor mijn rekening nemen. We sturen het voorlopig rapport aan elkaar door en doen dan voorstellen voor aanpassing. Dit werk moeten tegen eind januari zijn afgerond. Dan bekijken we  de indicatoren nog even opnieuw. Het aantal aanwezige vrouwen en mannen op de dorpsvergaderingen rond de studie van de sinaasappelketen vraagt onze aandacht. Ons actieplan voor 2019 moet ook de gendertoets doorstaan. We willen evenwichtig tegemoet komen aan de verzuchtingen van de mannen en de vrouwen.

En dan is het wachten op de komst van de kaderleden


We kunnen onze ergernis niet onderdrukken. Enkel Michée en Appolinaire komen opdagen. Ernest laat zich verontschuldigen. We buigen na enige discussie onze ergernis om en zoeken naar een constructieve oplossing. Appo verstuurt een whatsapp bericht naar alle kaderleden met de vraag om tegen morgenmiddag via dezelfde weg vijf sterktes, vijf zwaktes en vijf aanbevelingen voor de samenwerking te formuleren. Benieuwd of dit werkt.

De politici zijn wel op het appel


We nodigden de burgemeester, de eerste schepen of PA Clément, de tweede schepen of DA Basile en de voorzitters van de betrokken de gemeenteraadscommissies uit voor de evaluatie van vijf jaar samenwerking. Setondji, de voorzitter van de gemeenteraadscommissie voor internationale samenwerking en de voorzitter van de gemeenteraadscommissie van ruimtelijke ordening zijn aanwezig. De voorzitter van de gemeenteraadscommissie economie en financiën is afwezig wegens ziekte. Jef geeft toelichting bij het doel van de vergadering en geeft het woord aan de burgemeester van Za-Kpota. Hij geeft aan dat hij liever als laatste te woord neemt om anderen de vrijheid te geven om te spreken. Jef neemt dan het woord en er volgt een heel open gesprek waarover we later verslag uit zullen brengen.

de kwaliteit van de foto is omgekeerd evenredig met de inhoud van het gesprek

Napraten in 'la palmerai'


Michée en Appolinaire sluiten terug aan en we sluiten de dag en het gesprek in een ontspannen sfeer af in het intussen gekend restaurant van de Belg/Fransman. Mijn Beninese collega’s zijn niet helemaal gerust in het resultaat van het gesprek met hun politiek verantwoordelijken. In Benin wisselt het personeel vaak van functie als er politieke machtsverschuivingen zijn of als je in ongenade valt van het bestuur. We stellen hen gerust en geven in grote lijnen de inhoud van de vergadering weer.

Reacties