Maandag 10 december

Om 7.15 u schuiven we aan aan het uitgebreide ontbijtbuffet. Vanaf morgen eten we steevast een omelet of confituur bij de getelde stukjes Frans brood en de oploskoffie. Ook de Nederlanders en
equipe van ITG zijn aan de ontbijttafel en maken afspraken voor de uitvoering van het programma.

Om 8.15 u bereiden we het bezoek voor aan de chef de coopération van de ambassade, Melanie Schellens. We bekijken wat we willen vertellen over état civil, guichet unique, landbouw en decentralisatie. We leggen klemtoon op de afstemming tussen lokale en nationale programma’s en hoe de Belgische overheid aan beleidsbeïnvloeding zou kunnen op een aantal domeinen. Bovendien willen we aftoetsen of er bijkomende synergiën mogelijk zijn.

De chef de coopération maakt indruk en opent poorten
Zij stelt zeer gerichte vragen en legt linken met programma’s van andere Belgische en internationale actoren.

Voor de état civil vragen we om afstemming te bepleiten tussen inspanningen en realisaties op lokaal vlak en nationaal vlak. Voor de ingewijden: afstemming tussen RAVIP en radiance of andere softwarepakketten voor geboorteregistratie. Melanie gaat in op de tendens van de president en zijn regering om vele zaken te recentraliseren zoals lokaal geïntegreerd waterbeleid, energie, afval, registre foncier,... Ze is zeer positief over het strategisch overleg tussen alle Belgische actoren en de samenwerking die daaruit voortvloeit. Ze geeft ook enkele tips over ondersteuning met betrekking tot landbouwprogramma’s, maar betreurt dat het beleid ontwikkelingssamenwerking voor Benin zo sterk wordt opgehangen aan een landbouwproduct en dat bepaalde actoren minder worden betrokken. Vorige week waren we bij het bezoek van minister De Croo nog getuige van een nieuwsuitzending over artisanale en semi-industriële productie van ananassap in Allada. De motor achter dit verhaal is een vrouw. Onze vrienden uit Za-Kpota kunnen hier alleen van dromen. Tot slot vertellen we nog over onze jardins scolaires en dat we hopen iets te kunnen leren van Ile de Paix en het rode kruis die in het Noorden een vergelijkbaar project hebben en sterk inzetten op de securité alimentaire et nutritionelle. Bij het binnen komen merkten we al het meubilair op van gerecycleerde paletten. Als we bij wijze van afscheid ons Hoogstraats herbruikbaar aardbeientasje overhandigen, vertelt ze spontaan over een zwerfvuilactie waaraan een honderdtal vrijwilligers van oa de ambassade aan meededen. We vertellen hoe ook de jongeren uit Hoogstraten en Za-Kpota tijdens de inleefreis een symbolische actie deden. Ook Academics for Développement (AFD) deed een onderzoek in Senegal geïnspireerd door een initiatief met de naam Precious Plastics. We plannen een ontmoeting met de studenten later op het jaar.



Nadat we in de gekende buvette en restaurant zijn gaan eten brengen we een bezoek aan
Nicole, onze zeer gewaardeerde medewerkster van de État Civil. Ze heeft een motorongeval gehad tijdens een werkbezoek naar Toucountouna is het noorden van Benin. Ze had zware verwondingen in het aangezicht, aan haar oog, neus, bovenlip, tanden en haar knie. Ze verblijft bij haar zus in residentiële buitenwijk op weg naar Ouidah. Ze is nog steeds zwaar aangeslagen door het ongeval, de duur van het herstel en de zware kosten. We wensen haar een spoedig herstel en beloven haar om met de burgemeester en het kader te bekijken wat we kunnen doen om deze kosten te verlichten op basis van een kostenstaat en om een arbeidsongevallenverzekering of ziekteverzekering te bespreken voor alle personeelsleden die niet statutair zijn. Voorlopig kreeg ze steun uit de sociale kas van gemeente. We krijgen ook meer informatie over de link tussen RAVIP  en een ziekteverzekering voor de allerarmsten.
Naast het herstel van Nicole maken we ons ook zorgen over de werking rond état civil. Naast Nicole is ook Sandrine afwezig wegens ziekte en Césaire kan geen terreinbezoeken maken omwille van een moeizaam herstellende scheur in het bovenbeen als gevolg van een val in het stadhuis.

Op weg naar Bohicon discussiëren we over de grijze mist. Is die het gevolg van de l’armatan of van de vervuiling of l’armatan noir comme Jef le dit. Opvallend is dat er minder hout en houtskool langs de weg te koop is. De president heeft ook daar een strenge regelgeving ingevoerd om ontbossing tegen te gaan. Onze partners hebben hier gemengde gevoelens bij. Er zijn meer benzinestations. Maar de prijzen van brandstof 530 CFA aan station en 325 CFA bij informele sector verschillen enorm. Enkel overheidsdiensten, internationale actoren en zij die een officieel bewijs nodig hebben blijken hier te tanken.

Kennismaking met de TIC
We maken kennis met Rabi. Hij is opgegroeid in Cotonou maar zijn vader is afkomstig van Bohicon. Hij heeft nog voor ANCB gewerkt en is heel ondernemend en open.
Hij geeft aan dat er veel werk te doen staat. Hij wil graag werken met open source systemen. Eerst wil hij bekijken of die compatibel zijn met het programma van Radiance en Debocom.
Een tweede Jan Leemans want hij kan ook toetsenborden, computers,... herstellen en gaat voor de beste optie op lange termijn. Hij geeft ook aan dat er ook moet worden ingezet op goede condities (stof en temperatuur, gebruikstips,...). We zijner niet over uit of hij op Stromae lijkt of op Lumumba.

Tien stappen vooruit en twee achteruit
Dan bespreken we het voorlopige verslag en het actieplan rond état civil. Door ziekte van personeel en personeelswissels staan veel verworvenheden onder druk. Daar komt dan nog eens de moeizame afstemming tussen nationale en lokale overheid bovenop. Een grote uitdaging is de beveiliging van alle gegevens. Met betrekking tot de kapitalisatie van de werkwijze of het uitschrijven van een good practice stellen we voor ACNB te vragen voor ondersteuning. Er liggen nu andere prioriteiten. De uitbreiding van de  automatisering naar de arrondissementen en de vorming van personeel moeten nog uitgeklaard worden, net zoals de rapportage

En dan is het tijd om na te kaarten met Michée et Rabi.

Reacties

  1. Dankjewel voor dit uitgebreide verslag. De moeite wat jullie daar ondernemen en ondersteunen!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten