Woensdag 12 december


Alweer een nieuwe dag

We zien elkaar om 7.15 uur in het restaurant. Om 8 uur stipt is Matthias daar. Hij is aangeworven in het kader van het federaal programma om de vorming van de coöperatie te ondersteunen. Hij is zelf producent en woont in de buurgemeente Zogbodomey. Hij heeft de voorbije maanden deelgenomen aan de terugkoppeling van de studie van de filière in alle dorpen van Za-Kpota en ook de landbouwtelling van de producenten, verkoopsters en transporteurs.

Een half uur later arriveert ook Michée en starten we met het verder doorlopen van het financieel verslag van de markt en de versterking van de filière en met name de commercialisering van de sinaasappelen.
We bespreken de problemen die zijn opgedoken bij de verwerking van de gegevens en werken samen een efficiëntere werkwijze uit. We vragen om bij een volgende telling bijkomende elementen op te nemen zoals: het aantal landarbeiders, hun geslacht, hun verloning,... Wereldwijd vormt de landarbeid en seizoenarbeid een belangrijke uitdaging. De kinderhandel en kinderarbeid, in Za-Kpota zijn daaraan ook gelinkt. De armoede is er zeer hoog en de gemeente ligt op de verbindingsweg tussen Togo en Nigeria.
We stellen opnieuw vast dat er zeer veel werk is gebeurd waarvan we geen verslagen ontvingen. We dringen opnieuw aan om meer gegevens uit te wisselen.

In de namiddag ontmoeten we eerst enkele leden van het comité de pilotage: de tweede schepen, - Basile, de directeur van Aldipe,  Boras en de doyen. We overlopen de stand van zake met betrekking tot versterking van de sinaasappelketen. We krijgen een beter zicht op de rol die de verschillende actoren spelen in de filière. De terugkoppeling van de studie naar alle betrokken producenten, verkoopsters en vervoerders heeft reeds veel in beweging gebracht. Nu de landbouwtelling bijna is afgerond kan gestart worden met de oprichting van coöperaties. De bereidheid van de bevolking is groot. We dringen erop aan dat ook rekening wordt gehouden met het analfabetisme van alle betrokken actoren. De Doyen legt uit hoe hier in de opbouw van de coöperaties rekening zal worden gehouden. Aansluitend bij de dagdagelijkse realiteit van de producenten, verkoopsters en vervoerders zal rond concrete thema’s vorming worden gegeven.

We gaan te voet naar het nabijgelegen hotel waar de filière fruitière van de departementen Zou ( met uitzondering van Djidja die tot een andere filière behoren) en Gouffo vergaderen op uitnodiging van ATMA - Agence Territorial de Développement Agricole. De directrice en haar naaste medewerkers hebben desondanks tijd gemaakt om ons te ontvangen. Deze filière is onder de huidige president opgericht. Za-Kpota en Klouékpame zullen het centrum zijn van deze filière.

De directrice benadrukt dat ze het werk dat reeds is gebeurd enorm waardeert en dat voor alle betrokken partners intussen duidelijk is welke weg zal worden gevolgd. Ook de verwerking van de sinaasappelen komt uiteraard aan bod. We stellen de vraag of de materialen in de fabriek van Adjido niet kunnen worden geschonken aan de startup van de jongeren van CJEPEZ. Er ontspint zich een discussie. ATDA heeft de twee bestaande fabrieken in Allahé en Adjido geëvalueerd en gaan het ministerie van handel adviseren om de fabriek van Adjido niet in gebruik te stellen maar een nieuwe fabriek te bouwen waarbij zowel sappen als essentiële oliën kunnen worden gewonnen naar het voorbeeld van Allahé. Voorwaarde is wel dat de sector voldoende kwaliteitsvolle producten kan leveren. De twee ouderdomsdekens dringen er op aan toch opnieuw het potentieel van de de fabriek van Allahé te bekijken. Het is een mechanische installatie die ondanks haar ouderdom volgens hen nog jaren zou kunnen functioneren. Zij wijzen ook op het belang van het bestaande irrigatiesysteem.

de sapverwerking in Allahé

Er bestaat reeds een artisanale productie van ananas- en sinaasappelsap voor vrouwen in Allahé. Onze jongeren brachten er tijdens de inleefreis een bezoek. Er was toen geen productie. Ze proefden wel het zoete sap. 

De directrice vraagt na of er een mogelijkheid is om de bruikbare materialen te recupereren. Ze geeft het weinig kans. Ze stelt voor dat de jongeren hun Projectvoorstel doorsturen. ATMA zal dan bekijken of ze voor de aankoop van bepaalde materialen kunnen tussenkomen.

We vallen in herhaling maar als je het afval overal ziet liggen kan je bijna niet anders. We overhandigen de aardbeizakjes... ook nu weer worden ze gesmaakt.



We keren terug naar het hotel. Boras en de Doyen volgen de politieke situatie in Frankrijk op de voet. Ze geven hun kijk op de politiek van Macron en de acties van de maillots jaunes. Zij vragen om de rol van de gemeente en Aldipe in de ontwikkeling van de filière uit te klaren.

Michée en ik werken verder aan het financieel rapport terwijl Jef een informeel contact heeft met Setondji, de voorzitter van de commissie internationale samenwerking, en Clément, de eerste schepen. Ze staan stil bij de herstructurering van de meer dan 200 politieke partijen naar aanleiding van de nieuwe wetgeving en de komende verkiezingen. Er komt een kiesdrempel van 10%. Er komen twee grote partijen: Bloc republicain en bloc progressist. Bijna alle huidige verkozenen in Za-Kpota sluiten ondanks de onderlinge spanningen aan bij het eerste bloc. Ze zitten al in campagnemodus en begraven even de tegenstellingen.
De beide raadsleden staan volledig achter de stedenband. Zij blijven echter zeggen dat ze onvoldoende worden geïnformeerd. Vooral de financiële rapportage baart hen zorgen. We verifiëren dit in verdere contacten en trachten de afspraken over het functioneren van  de verschillende bestuursorganen te verbeteren.
Clément is opnieuw verkozen om de unie van de producenten van de sinaasappelen te vertegenwoordigen. Hij is opgetogen over het werk dat is geleverd.





 [1]

Reacties