Werkbezoek 2021 - Dag 2 al!

Het werkbezoek is na vandaag wel echt van start gegaan. Na bijna twee jaar was er eindelijk opnieuw een mogelijkheid om op werkbezoek te vertrekken en dus onze partnergemeente Za-Kpota te bezoeken. Op zaterdag 4 september vertrok een delegatie van drie personen richting Benin. De IT’er van Hoogstraten, Stijn Raeymaekers, en oud-medewerker, Hilt Rigouts, zijn samen op pad met Ariane Snels, de medewerker mondiale samenwerking, om een succesvol werkbezoek tot zijn einde te brengen. Op de planning? Ontmoeting, federaal programma, schooltuinen, bezoeken, arrondissementele niveaus, … a.k.a. een goed gevuld programma!

Onze zaterdag werd vooral gevuld door de vlucht tussen Brussel en Cotonou. Eens aangekomen werd een COVID test afgenomen, documenten nagekeken en bagage opgehaald. Verblijven deden we in Hotel du Lac. Hier hadden we een eerste verwelkoming door de coördinator van Za-Kpota, Rufine Dagbenombakin, en verantwoordelijke van service technique, Eric Dagba.

 

Vandaag 5/9 was een grote dag want we hadden een eerste ontmoeting met onze collega’s in Za-Kpota. Eric vervoerde ons naar Bohicon. Na een (soms spannende) autorit en interessante discussies kwamen we aan in Bohicon. Na een lokale spaghetti en veel wachttijd was het tijd om naar Za-Kpota te vertrekken. Vooral spannend voor mij (Ariane) aangezien het mijn eerste voorstelling ter plaatse was. Een groot ontvangst met dansers, crieurs, zangers was de eerste stap voor we het gemeentehuis betraden. Vooral het aantal foto’s die genomen worden is iets waar we nog sterk aan moeten wennen. In het gemeentehuis ontmoeten we de burgemeester, speciaal uitgedost met kledij die Za-Kpota symboliseert. Na een officiële ontmoeting werden we gezet in de gemeentelijke raadzaal met aanwezigen als de schepenen, gemeenteraad, diensthoofden, lokale NGO’s, kinderen uit Za-Kpota, … We werden officieel welkom geheten door Za-Kpota en kregen zelf ook de tijd om onze visie op het werkbezoek en het partnerschap toe te lichten. Naast de officiële toespraken werden er ook stukken poëzie, theater, zang en dans opgevoerd. Licht uitgedrukt, we waren onder de indruk! Na nog een aantal foto’s en ontmoetingen sloten we dag af met een terugrit naar het hotel in Bohicon. Op moment van dit schrijven sluiten we de dag af op het dakterras met de delegatie. Morgen start het ‘echte’ werkbezoek en zitten we samen met alle diensten, bespreken we ons federaal programma en hebben we een werksessie met de gemeenteraad.




Reacties