Donderdag 31 maart - Het einde voor een deel van de delegatie nadert


Om 10u vertrekt Jef V. naar een TV-studio voor een interview. Hilt en Jan worden naar het gemeentehuis gebracht om de meegebrachte apparatuur voor het geboorteregistratieprogramma te installeren. Voor de anderen is het wachten, wachten, wachten… Een telefonische “ik kom jullie direct ophalen” blijkt ook maar een relatief begrip te zijn. Het is uiteindelijk 12.30 als we op weg gaan.

We mogen op bezoek gaan bij Napoleon. Een jonge boer die we al eerder mochten ontmoeten en die echt indruk op ons maakte. Het bezoek van vandaag zal die indruk alleen maar bevestigen.

Met zijn vrouw en 2 kleine kinderen woont hij in een 2-kamer- hutje (hutje klinkt nogal cliché, maar een ander woord is er niet voor) dat deel uit maakt van een heel huttencomplex waar oa ook zijn ouders, grootouders en broers wonen. Met veel kennis van zaken legt hij uit hoe hij er ook varkens en parelhoenen teelt. Daarna neemt hij ons mee naar zijn velden waar hij momenteel pinda’s en bonen oogst. Ook staan er boompjes met appelsienen en cashewnoten. Napoleon is ook erg trots op zijn nieuwe waterput: 2 maanden werk om met de hand een put van 65m diep uit te schuppen. Naar gelang hij geld heeft om cement te kopen maakt hij ‘snelbouwstenen’ van de uitgegraven grond, om later zijn nieuwe boerderij mee te bouwen. Tot slot brengt Napoleon ons ook nog langs de opslagplaats van de kleine coöperatieve waar hij voorzitter van is en waar zaad bewaard wordt.

Tot nu toe hadden we de ervaring dat mannen hier heel erg macho zijn, dat zij ze vrouwen zeker niet als evenwaardig beschouwen. Bij Napoleon was ook dit heel anders. De synergie, de liefde en gelijkwaardigheid tussen hem en zijn vrouw was voelbaar aanwezig. Pittig detail: Napoleon droeg zelfs een T-shirt van de ‘Jour des femmes 2015’ (vrouwendag).

Mensen als Napoleon, met visie en daadkracht en verantwoordelijkheidsgevoel zijn de echte hoop van Afrika.



Intussen op het gemeentehuis loopt het allemaal erg moeilijk. De elektriciteit heeft het laten afweten, het is bloedheet, en er blijken ook serieuze compatibiliteitsproblemen te zijn tussen Windows10 en de geleverde software voor het bevolkingsregister. Respect voor Jan die het via omwegen toch voor elkaar krijgt.


Later op de middag hebben we terug een ontmoeting met de directie van het gemeentelijk, technisch opleidingscentrum om de mogelijkheden te bespreken van de verdere samenwerking met VITO. Door een directiewissel en een verandering van structurele financiering zijn er een aantal onzekerheden, maar er werden wel een aantal leuke ideeën uitgewisseld die we terug meenemen naar VITO-Hoogstraten, en die een echte meerwaarde zouden kunnen beteken voor onze eigen leerlingen en die van Za K'pota.


Omdat het voor een deel van de delegatie reeds de laatste avond is in het dorp, werd er ook een culturele avond ingericht. Een groep muzikanten en volksdansers brengt er dansen en liederen uit de verschillende regio’s van Benin. Als op het einde Hilt en Bart H. zich laten overtuigen om mee het podium op te komen om ook een danspasje neer te zetten gaat de zaal helemaal uit z’n dak.





Reacties