Maandag 4 april - Nog veel te doen op de laatste dag

De laatste werkdag in Za-Kpota begint al met een vergeefse zoektocht naar CFA’s, de lokale munt. Er moeten nog heel wat rekeningen betaald worden en ook nog wat materiaal aangeschaft om in de scholen van Hoogstraten als demonstratiemateriaal te gebruiken. Slechts kleine bedragen kunnen met de kaart opgevraagd worden, en wanneer de kaart wordt ingeslikt wordt het geduld extra op de proef gesteld. Het zijn gigantische bedragen die gehanteerd worden als je weet dat 1 euro de waarde heeft van ongeveer 650 CFA. Jan werkt geduldig verder met de installatie en beveiliging van de scanners en de laptops, met de bereidwillige hulp van Gualbert, de informaticus van de buurgemeente Bohicon. Deze heeft al heel wat ervaring opgebouwd door te werken met de specialisten uit Zoersel die met deze gemeente ook een stedenband hebben. Draden worden veilig vastgelegd, kasten voor het gedigitaliseerde archief binnengesleurd en de gevolgde procedures op papier vastgelegd. Hilt bespreekt intussen met Appolinaire de financiële mogelijkheden en consequenties, terwijl in de verte het rumoer van discussiërende boeren in het gemeentehuis de vogels uit de bomen jaagt. Net zoals overal ter wereld is het gebruik, eigendom of beschikbaarheid van grond een zaak van het allerhoogste belang. Terwijl het leven hier rustig verder kabbelt, vliegt de tijd echter razendsnel voorbij, een rare vaststelling. De lagere school moet nog bezocht worden om de tekeningen te overhandigen van de kinderen van Hoogstraten, enkele meegebrachte cadeautjes voor de school te overhandigen en de onderlinge communicatie vastere vorm te doen krijgen. Ook een bezoek aan de markt staat nog op het programma terwijl er ook nog afscheid moet genomen worden van de burgemeester en gans zijn staf en medewerkers.

Het werd een aangename ontmoeting in de lagere school aan de overkant van het gemeentehuis. De directie en de zes leerkrachten ontvingen ons heel hartelijk. Wij overhandigden de vele tekeningen van de leerlingen van de lagere school van Hoogstraten maar ook kleurpotloden en tekenpapier en allerlei artikelen uit het dagelijkse leven van een leerling bij ons. Na een contact met de directeur en leerkrachten van de school volgde een bezoek aan de verschillende klassen. Een leerling zette in en gans de klas scandeerde “Bonjour monsieur, comment allez-vous ? Ca va bien ? …” en nog een hele reeks verwelkomingen. En als toemaatje nog enkele liedjes, in de melodie van Frère Jacques : “A l’école, à l’ école, on travaille, on travaille, jamais la paresse, jamais la paresse, travaillons, travaillons.” Gewoonweg schitterend en uit volle borst. In één klas werden we zelfs verrast met het nationale volkslied in het Fon, de inlandse taal van Benin. Ik zie het ons of onze leerlingen niet doen. De directeur beloofde ons werk te maken van de band met de lagere school in Hoogstraten en zou bij het volgende bezoek aan België, in de loop van de maand mei, al een pakket tekeningen en brieven meegeven met de delegatieleden. Het wordt alvast uitkijken naar het resultaat.


Het is haast vijf uur wanneer we ontvangen worden in de ambtswoning van de burgemeester, die gelegen is naast het gemeentehuis. Het wordt het laatste officiële contact met hem en zijn medewerkers en dus ook het geschikte moment voor een dankwoord maar ook voor een evaluatie en enkele aanbevelingen. Hilt dankt hem in naam van gans de delegatie en overloopt nog eens de belangrijkste verwezenlijkingen van de voorbije week. Er is de laatste week hard gewerkt in moeilijke omstandigheden (oververhit lokaal, geen airco, vaak stroomuitval, Windows 10 dat niet compatibel bleek te zijn met het programma waardoor andere oplossingen moesten gezocht worden, enz.) om gans de installatie voor de geboorteregistratie rond te krijgen. Maar het werk is niet af. Op termijn moet er een server aangeschaft worden voor gans de administratie, er moeten zonnepanelen komen om de stroomvoorziening te garanderen, er moet dringend een herstel gebeuren van de airco en indien nodig moet er tijdelijk bijkomend personeel aangeworven worden om zo snel mogelijk de bestaande geboorteaktes te digitaliseren. Ook zou er een snelle regularisatie moeten komen voor alle leerlingen die niet geregistreerd zijn om hen toe te laten op het einde van het schooljaar aan de examens te kunnen deelnemen.
Het bezoek aan de composttoiletten heeft ons laten zien dat er heel wat bereidheid is bij de verschillende directies. De toiletten zijn gebouwd, sommigen zijn reeds in gebruik en ook werden er verschillende schooltuintjes aangelegd. Dit is veelbelovend. De drie installaties van zonnepanelen die nu in panne liggen zullen hersteld worden op voorwaarde dat de gebruikers een contract afsluiten met de organisatie Solergie voor het onderhoud en goed gebruik. In Hoogstraten wordt er ondertussen flink gewerkt om het geld voor een tweede zonnekiosk bij elkaar te krijgen. De zogenaamde “resTANTEs” die op vrijwillige basis van stofresten verkoopbare (kinder)producten maken  hebben zich geëngageerd om de vereiste 2500 euro bijeen te naaien. Graag zagen wij ook dergelijke initiatieven in Za-Kpota ontstaan om dit project mee te ondersteunen. Tot slot wijst Hilt nog op de mogelijkheden van het ‘Programme Federale’ waar voorlopig nog geen beslissing in is genomen en houdt er aan gans het bestuur te feliciteren voor de resultaten op het vlak van volksgezondheid in de dorpen. Door de installatie van openbare toiletten hier zijn er heel wat minder ziekten vast te stellen onder de bevolking. Zij moedigt het gemeentebestuur aan dit werk verder af te werken in de overige afgelegen dorpen. Tot slot worden er nog wat geschenken vanuit Hoogstraten overhandigd, waarna de burgemeester nogmaals gans de delegatie van Hoogstraten van harte bedankt voor het degelijk en harde werk tijdens deze week en voor de goede samenwerking. Na een laatste groepsfoto nemen wij moe en voldaan afscheid en zoeken de rust van het hotel op voor het avondeten en een onderlinge terugblik op deze Stedenband. Morgen wordt het vroeg dag om alles nog te regelen voor het vertrek naar Cotonou en de vlucht naar Zaventem, dat gelukkig terug open is na de vreselijke tragedie van twee weken geleden.


Reacties