Woensdag 30 maart - Jan vervoegt zich bij de groep

Vandaag staat het bezoek aan het CFPA van Abomey op de agenda. Het koninkrijk Abomey Lag aan de basis van de huidige republiek Benin.
De opstart van het centrum gebeurde door een Duitse organisatie in 1996 en in 2003 erkend als centrum voor professionele vorming. Jongens en meisjes vanaf 14 jaar kunnen er een opleiding volgen voor kapper, kleermaker, metaalbewerker, auto- en moto mechanica, metaalbewerking en bouw en fotografie. Men wil ook nog een richting ICT op zetten. Daarnaast bieden ze ook vorming aan voor patroons en voor hoogopgeleiden die praktijkervaring willen opdoen. De staat betaalt de leerkrachten tenzij er voor die richting geen leerkrachten op de nationale lijst staan. Dan werft het centrum zelf aan. De werkingsmiddelen komen voor 12 tot 15% van de staat en voor 50 tot 60 % van geleverde prestaties. Ook de leerlingen zelf en de patroons dragen bij. Er is een nauwe samenwerking met de verschillende verenigingen van patroons. Opleiding en de reële lokale economie sluiten op elkaar aan. De ateliers zijn redelijk goed uitgerust als we dit vergelijken met andere scholen. Men wil werk maken van een netwerk van centra om ervaringen uit te wisselen en aan belangenbehartiging te kunnen doen bij het ministerie van onderwijs. Met de decentralisatie kregen de gemeente de opdracht deze centra op te zetten. De staat stelde daar wel niet de nodige middelen tegenover. In de nieuwe centra betalen zij de lonen van de leerkrachten niet.
Na dit bezoek dringen we er bij de secretaris op aan om nog voor ons vertrek contact te hebben met Borne Fonden, de Deense organisatie die het centrum in Za-Kpota steunde de voorbije drie jaar.






Na het bezoek aan het centrum houden we even halt bij het standbeeld van Gbehanzin, de koning van Danxome. Dit standbeeld staat midden in het centrum van Abomey, in het park waar tientallen vrouwen kromgebogen alle vuil en bladeren met een palmblad bijeenkeren. De grote schoonmaak lijkt begonnen.

We stoppen ook bij het secretariaat van Aldipe, een ngo uit Benin die samenwerkt met de Belgische ngo DBA (Defi Belgique Afrique) en het Duitse GIZ. Zij leggen zich tot op duurzame landbouw, gezondheidszorg en alfabetisatie.

Dan vertrekken we naar het hotel Rano voor het middagmaal. De eerste zieken melden zich. Bart en Bart hebben maag en darmklachten. Hilt rijdt met hen naar het hotel voor medicatie en een rustpauze. Intussen arriveert ook Jan na een vermoeiende reis met heel wat wachttijden als gevolg van de aanslag op de luchthaven en het uitwijken naar andere luchthavens.

Terwijl Jef en Jan poolshoogte nemen in het gemeentehuis rond lokalen, elektriciteit en de netwerkvoorziening die nog verder moest bijgewerkt worden in de loop van het afgelopen jaar, vertrekken de overigen naar Allahé voor een bezoek aan de bas fonds. Dit zijn de lager gelegen gebieden aan de rivier waar rijst geteeld wordt op gemeenschapsgronden. Bart Jansen blijft ziek achter in het hotel. Bart Hollevoet wil deze interessante ervaring zeker niet missen, maar dit blijkt een verkeerde inschatting te zijn. Een ellendig gevoel, braakneigingen en wankele benen verplichten hem onderweg af te haken. Onder toezicht blijft hij in een dorp achter terwijl de anderen een zicht krijgen op het harde werk in de bas fond, de organisatie van deze gemeenschappelijke gronden en de inbreng van de plaatselijke ngo. De rijst is kortgeleden geoogst, vrouwen zijn druk bezig met het drogen, zeven en triëren van de rijst, terwijl het wachten is op de komende regen om opnieuw te kunnen planten. De zon heeft intussen haar kracht wat verloren, vogels komen te voorschijn en laten van zich horen, maar ook de muggen zijn wakker geworden. Hoog tijd dus om de benen te nemen, ons te bekommeren over Bart en onder escorte van tientallen enthousiaste kinderen het dorp te verlaten, terug richting Bohicon.
Het was een interessante maar vermoeiende dag. Bart en Bart concurreerden om het misselijkste gevoel. Bart Jansen scoorde alvast met het hoogste koortsgehalte. Hij klopte af op 39,4 C. Hopelijk kan de nacht verlichting brengen, dank zij de goede medische zorgen van Hilt, de all round gezondheidswerkster van dienst.




Het bezoek aan het centrum in Abomey toonde aan dat er op termijn misschien toch nog een mogelijkheid bestaat dat de staat de lonen van de leerkrachten van CCFP in Za-Kpota op zich kan nemen. Maar dit zal heel wat overtuigingskracht en lobbywerk vereisen van de huidige directie en het gemeentebestuur.

Anderzijds werd het ons eens te meer duidelijk dat het werken rond verbetering van de levensstandaard, bestrijding van armoede en kinderrechten, onderwijs en toekomstmogelijkheden een weg van lange adem is, alle ngo's ten spijt.

Reacties