Zaterdag 2 april - Puffen, zweten en hard werken



Terwijl onze vier collega’ s landden in Frankfurt vertrokken Jan, Hilt en Jef vanuit Bohicon terug naar Za-Kpota. Het zou een belangrijke dag worden om vooreerst het netwerk en de installatie van de vijf nieuwe scanners en laptops op punt te stellen. Het ging de voorbije dagen met enkele ups maar spijtig genoeg ook met heel wat downs, wat Jan bij momenten heel wat kopzorgen en soms ook serieuze desillusies bezorgde. Het programma bleek niet te werken op de Windows 10, zoals verwacht en beloofd werd, zodanig dat er moest gezocht worden naar alternatieven om het programma toch te laten functioneren. Het werd zweten en puffen in het bloedheet lokaal waarin Jan zijn twee assistenten aanstuurde en alle laptops de temperatuur nog eens de hoogte injoegen ondanks de twee ventilatoren die zich zot draaiden om een beetje soelaas te bieden. Tot dan plots een stroomonderbreking alles in het water dreigde te gooien en bij overmaat van ramp ook de ventilators het lieten afweten. Dat Jan die dag een stukje van zijn hemel verdiend heeft, daar mag zelfs de grootste ketter niet meer aan twijfelen.

Op het einde van de dag konden de vijf medewerkers die de geboorteregistratie op zich zullen nemen, het programma testen op één laptop. En dat bleek prima te werken. Maandag zal nog een belangrijke dag worden om de laatste installatie te verfijnen, te beveiligen en goede afspraken te maken over back-ups en bewaring van alle gegevens. Moe en gedeeltelijk voldaan zal Jan ’s avonds de lokalen afsluiten voor een welverdiende rustdag op zondag.


Dat een verdere professionalisering van de apparatuur zich opdringt staat voor hem nu al wel vast. Maar dit zijn zaken die maandag nog verder moeten besproken en ingepland worden.


Intussen heeft Hilt de handen vol met concrete afspraken door te spreken met de verantwoordelijken van de gemeente over de geboorteregistratie. De verdere toekomst ligt immers in hun handen. In de loop van de voorbije week heeft zij nooit nagelaten hen te wijzen op het belang ervan voor de toekomst van zovele kinderen en jongeren die niet geregistreerd zijn en dus bijvoorbeeld ook geen mogelijkheid hebben om deel te nemen aan examens, om over andere beperkingen maar te zwijgen. De afspraak met Eric over de opvolging van de composttoiletten in de scholen wordt evenwel verschoven tot ’s avonds. Het wordt voor haar uiteindelijk 23.00 u wanneer de boeken definitief dicht kunnen voor die dag.

Jef werkte intussen aan het verslag van de voorbije dag en aan het fotobestand en volgde van op afstand de gesprekken van Hilt. Ook in dit lokaal kroop de temperatuur met de regelmaat van de stijgende zon tegen de muren op. Water, water en nog eens water drinken en dan maar zweten tot het hemd tegen het lijf plakte.


Terwijl Jan koortsachtig verder oplossingen zocht voor de telkens nieuwe problemen vertrokken Hilt en Jef in de namiddag naar enkele dorpen waar in 2009 enkele zonnepanelen waren opgesteld. Stedenband Hoogstraten wil ook een samenwerking opzetten met Solergie en Eco Benin en Solar zonder Grenzen België om in Za-Kpota een zonnekiosk op te stellen. Dit initiatief is gebaseerd op de installatie van zonnepanelen op plaatsen waar geen elektriciteit aanwezig is. Met de gewonnen zonne-energie kunnen lampen opgeladen worden die dan via een verhuursysteem kunnen benut worden door de bewoners van het dorp. Ook kunnen hiermee de gsm’s opgeladen worden. Wij bezochten drie plaatsen waar voorheen zonnepanelen werden geïnstalleerd. De eerste werkte prima en een tiental gsm’s lagen te kreunen van genot bij de injectie van een nieuwe levensbron. Nochtans werkte deze installatie slechts met een beperkt vermogen. Een laag rood stof bedekte de drie panelen en in de verste verte was geen ladder te bespeuren voor de noodzakelijke opkuisbeurt. De panelen waren opgesteld boven op het dak, weliswaar in de goede richting, maar dat deze ook moeten onderhouden worden leek niet helemaal doorgedrongen. Een vergeten hoofdstuk in de handleiding of een Afrikaanse vorm van laisser faire, laissez passer? Alleen de oplading van de gsm ging prima, de aangebrachte lampen en stopcontacten in de buurt hadden schijnbaar een lange doodstrijd gestreden. Nadien volgde er ook nog een hospitaal en een school, maar ook hier functioneerden de installaties niet meer. Een hospitaal zonder elektriciteit is nu eenmaal duizendmaal erger dan een café zonder bier. Daarom ook dat de naast wonende verpleegster ons haast smeekte om een herstel van de zo noodzakelijke energiebron. Vanuit de Stedenband wil Hoogstraten contact opnemen met Solergie en Eco Benin om een herstel van de installatie te bekomen en nieuwe afspraken te maken over gebruik en onderhoud. Het is voor ons overduidelijk dat zonne-energie in dit land een onuitputtelijke bron van energie inhoudt die mits goede installatie en toepassing ontzettende positieve mogelijkheden heeft voor de plaatselijke bevolking. Alleen het geloof er in en een goed gebruik en onderhoud zijn een onvoorwaardelijke conditio sin non.













Op het moment dat de Eric Dagba, chef technische dienst van Za-Kpota, ons verlaat om 23.00 u, vernemen we dat onze vrienden via een lange weg en met heel wat oponthoud veilig in Hoogstraten zijn toegekomen. Door laattijdige aankomst in Frankfurt, misten zij de vlucht naar Luik en moesten uiteindelijk met de bus naar Brussel waarna ze uiteindelijk rond 18.00 u. de toren van Hoogstraten in zicht kregen, 32 uur na hun vertrek uit Za-Kpota. Hopelijk is de luchthaven van Zaventem terug open als de anderen op dinsdagavond vertrekken in Cotonou.

Reacties