10 mei 2015 - een spectaculair ontvangst in Za-Kpota

Na een eerder westerse nacht en ontbijt in het Ibishotel te cotonou is de transfer van cotonou naar bohicon een totaal andere ervaring geworden. Mensen in een erg kleurrijke klederdracht met steeds een glimlach op de lippen. Wat bovenal het meeste opviel zijn de duizenden brommers (motocyclettes), beladen met vracht of passagiers, die zich met doodsverachting in het autoverkeer mengen.  Langsheen de weg overal "kraampjes" waar producten allerhande worden aangeboden. Dit moet je gezien hebben want het is met geen woorden te beschrijven. Vooral de markt in Porto Novo is een wriemelende massa van kraampjes, auto's en bromfietsen en dat alles overgoten met een saus van loodzware hitte. Ook de verdeling van brandstof gebeurt op een onvoorstelbare manier. Brandstof wordt overgetapt in alle mogelijke recipiĆ«nten (flessen,glazen stolpen,...) en zo verkocht aan potentiĆ«le kopers. Du jamais vu!


De wegen zijn redelijk berijdbaar maar de snelheidsremmers zijn een nachtmerrie voor chauffeurs en een belasting voor het materiaal. Bovendien belemmert dit in de toekomst het vlot transporteren van producten (groenten en fruit). Verkeersregels zijn er bovendien enkel voor "watjes" maar loopt toch vrij vlot in al zijn chaos. Het landschap is nogal vlak en eentonig met weinig gecultiveerde plantages van palmen, maniok, links en rechts wat mais en enkele velden met arachide noten. Toch mooi in al zijn eenvoud.

De eerste kennismaking van de delegatie met Benin mag er zijn. Ook het klimaat vraagt een aanpassing. Loodzware hitte die dag en nacht blijft "hangen" en niet uitnodigt om effectief zware fysische arbeid uit te voeren. 'S avonds in Zakpota een echte windhoos annex  onweer en regen naar believen. Na een uur is alles voorbij, het stof geblust en alles is voor even opgefrist. Ook dit is voor de 'schachten' onder het gezelschap een bijzondere ervaring.

Op onze vraag wat we nog mochten verwachten bij onze aankomst in Zakpota, hoorden we dat het eenvoudig en onder ons zou zijn: bestuur en gemeenteraad! Niets was minder waar...een onwaarschijnlijke ontvangst met dansende poppen, zingende vrouwen, klappende mannen. Zelfs zij die het al meemaakten waren sprakeloos. Wat een lieve mensen. Die gastvrijheid in al hun schaarste stemt zelfs tot nadenken. De geschenken werden uitgewisseld, wat mooie woorden en wensen werden uitgesproken en een simpele maaltijd was ons deel.


 De ganse delegatie keek uit naar deze reis, wist niet goed wat te verwachten. De verhalen die we vooraf hoorden zijn correct. Meer nog, de realiteit overtreft de  ideeen die we ons over Benin hadden gevormd. Maar bovenal blijft de prangende vraag: kunnen we iets doen aan deze situatie. We blijven ervan overtuigd dat de stedenband hiertoe een  bijdrage kan leveren.

Reacties

  1. Wij wensen jullie een heel boeiende reis! Maar euh, is er dit jaar geen wedstrijd aan verbonden? De prijs was vorig jaar zo gezellig..... Joos

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Veel succes aan gans de delegatie en beste groeten aan onze vrienden uit Za-kpota.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten