Onze doelstellingen rond geboorteregistratie

Zoals aangegeven willen we twee onderdelen van ons programma graag verder aan jullie toelichten. Vandaag spitten we het gedeelte rond de geboorteregistratie verder uit.

Geboorteregistratie is in Benin nog steeds slecht georganiseerd. Verschillende kinderen worden bij hun geboorte niet geregistreerd. Ze krijgen hierdoor geen officieel bestaan, maar later ook geen toegang tot onderwijs en ze hebben geen eigendoms- of erfrechten. Sensibilisering van de ouders is uiteraard zeer belangrijk om te zorgen dat meer kinderen geregistreerd worden bij hun geboorte. Registreren van kinderen als ze ouder zijn (bijvoorbeeld als ze naar school gaan) blijft mogelijk via een speciale procedure bij de rechtbank, maar dit brengt hoge kosten mee. Kosten die de ouders vaak moeilijk kunnen betalen.

Daarnaast is er ook bij de gemeente nog heel wat verbetering mogelijk. Momenteel gebeurt de geboorteregistratie in Za-kpota nog volledig met pen en papier. Onder impuls van onze stedenband zal dit in de toekomst geautomatiseerd worden. Automatisering verbetert niet enkel de opzoekmogelijkheden, maar garandeert ook een betere bewaring. Momenteel worden aktes door slechte bewaaromstandigheden soms onleesbaar of worden ze opgegeten door muizen. Vandaar het belang van goede archiefkasten waarin we mee geïnvesteerd hebben. Digitaliseren van de aktes vraagt uiteraard ook de nodige back-ups om te vermijden dat het werk door technische problemen verloren zou kunnen gaan. Hier komt dan meteen het belang van Jan zijn werk aan het computernetwerk nog eens boven.

Tijdens het bezoek gaan we in Djidja het softwareprogramma bekijken waarmee daar gewerkt wordt. Za-Kpota heeft gekozen om hetzelfde programma aan te schaffen. Dit programma zal later compatibel zijn met het programma dat door de nationale overheid ontwikkeld wordt.

Daarnaast wordt tijd uitgetrokken om met arrondissementele chefs en secretarissen rond de tafel te zitten. Onder begeleiding van een extern persoon bekijken we met hen de knelpunten en de verbetermogelijkheden bij de geboorteregistratie. We willen hen sensibiliseren en responsabiliseren. Er zal hiervoor gebruik gemaakt worden van de methode outcomemapping. Tijdens het bezoek van de delegatie uit Za-Kpota in 2014 aan Hoogstraten hebben we een risicocontrolematrix opgesteld over de geboorteregistratie in Za-kpota. Hierop willen we nu verderbouwen.
In een tweede gedeelte van deze dag herhalen we deze oefening met een aantal gezondheidswerkers. We bekijken wat hun bijdrage kan zijn in het sensibiliseren van de ouders of wat de mogelijkheden zouden kunnen zijn voor een controlesysteem.


In de rand van onze acties rond geboorteregistratie inventariseren we de omstandigheden in de arrondissementele bureaus. Aan de hand van een checklist en aangevuld met foto’s willen we een zo volledig mogelijk beeld krijgen van alle bureaus. We plannen tevens een ontmoeting met een dorpshoofd om hun rol te kunnen inschatten en na te denken over welke taken zij eventueel kunnen opnemen.

Reacties