14 mei 2015 - we naderen het einde van ons bezoek

Uit het dagboek van onze delegatie:

En plots zijn we al op de laatste dag van ons verblijf in Za-kpota. Het wordt opnieuw een lange dag. Een groep vertrekt na enig luidruchtig geregel tussen meer dan genoeg mensen naar een gezondheidscentrum. Het bevat een dispensarium waar een verpleegkundige de leiding heeft en zowel preventieve als curatieve zorgen toedient. Als tweede eenheid en misschien wel het belangrijkste is de materniteit voorzien. En het moet gezegd: Za-kpota zorgt goed voor hun nieuwe kinderen. 2/3 Van de moeders bevalt in zo'n centre de santé. Alleen kunnen de mama's en bébés er maar 12 u blijven want... er is geen of onvoldoende water. Wat jammer toch. Zo eenvoudig en toch onvoldoende. Moet een absoluut aandachtspunt worden! Maar het systeem van opvolging en inentingen van de nieuwgeborenen functioneert. Want de te kleine of zwakke kindjes worden in het gezondheidscentrum verder verzorgd en behandeld. In geval van problemen wordt er verwezen naar het ziekenhuis. En het zijn jonge en dappere dames die het heft in handen nemen. We zagen een maatschappij waar de vrouw haar plaats inneemt en getuigt van een nieuwe aanpak. Er zijn 2 verpleegkundigen per arrondissement van 10.000 a 20.000 inwoners en slechts 1 arts voor gans de gemeente, ongeveer 18.0000 inwoners. Indien de jonge mama’s het zelf aangeven, wordt er advies gegeven i.v.m. anticonceptie. Het aantal kinderen per gezin is toch nog gemiddeld 6 a 9. Er wordt ook veel aandacht besteed aan preventie bij de kinderen: 90% wordt gevaccineerd en deze worden ook goed geregistreerd. We zijn vertrokken, zoveel is duidelijk.

En Jan intussen maar boren, leidingen trekken, het netwerk installeren en aansluiten. En we verzekeren dat het gebeurde ’in het zweet des aanschijns’. Maar de hulp van zijn collega uit Bohicon en van enkele handlangers gaf als eindresultaat dat alles klaar is. Als de communicatie nog verbeterd kan worden, dan is hier een grote stap vooruit gezet. Dank aan Jan voor de vooral fysieke inspanning in deze hitte namens de mensen van Za-kpota en die van Hoogstraten.

De zeer bescheiden ’vakschool’ van maar 44 leerlingen een grote indruk had gemaakt op de delegatie. Daarom had de politieke tak van hen een extra onderhoud met de directeur - die trouwens vorig jaar in een ander verband in Hoogstraten was - om enkele zaken door te nemen. Ook hier zullen met wat samenwerking snel wat dingen kunnen veranderen. Toen kwam een zeer professionele presentatie van een software gericht op bevolkingsregister. Volgens onze bevindingen dik in orde. Het wordt ook elders gebruikt.

De evaluatie verliep correct en met volle aandacht. We spraken af dat we de grote lijnen zouden overlopen en de details thuis verder zouden uitwerken.
Zij hadden hun werk goed voorbereid en waren trots dat te kunnen vertellen. Ward langs onze kant overliep onze vaststellingen en dat werd zeer aandachtig genoteerd.
Na de gebruikelijk dankzeggingen werden nog cadeaus uitgewisseld en konden we ons verblijf afsluiten. Célestin, le secrétaire général, nodigde ons uit bij hem thuis en aan een Beninees ’frituur’ werd de dag afgesloten.

Oh ja.. ’s morgens bij het ontbijt kregen we onverwacht bezoek van de burgemeester. Hij had een ’kostuum’ voor iedereen zoals de plaatselijke bevolking draagt. En tot onze verrassing was iedereen op het gemeentehuis in hetzelfde uniform. De foto's zullen het tonen.


Zo! Een tevreden en vermoeide delegatie is vol spanning om het persoonlijk te vertellen bij thuiskomst.



NOOT vanuit het stadhuis van Hoogstraten: onze delegatie vertrekt nu richting de hoofdstad van Benin. Daar staan nog enkele bezoeken gepland.

Reacties