het programma van onze delegatie


Onze delegatie heeft een stevig programma opgesteld dat we jullie uiteraard niet willen onthouden.

Zaterdag 9 mei: vlucht van Brussel naar Cotonou. Bij aankomst overlopen we alvast met een vertegenwoordiger uit Za-Kpota het programma om de laatste puntjes op de i te zetten.

Zondag 10 mei: Regelen van praktische zaken in Cotonou (zoals geld wisselen, flessen water aanschaffen e.d.) en verplaatsing naar Za-Kpota. Dezelfde dag hebben we er nog een ontmoeting met de gemeenteraad en de werkgroep Stedenband van Za-Kpota. Deze werkgroep werd pas samengesteld nadat in 2014 de overeenkomst ondertekend werd. Het is dus de eerste keer zijn dat we hiermee kunnen kennismaken.We bezoeken ook het nieuwe administratieve gebouw dat dit jaar in gebruik werd genomen.

Maandag 11 mei: Eén jaar nadat onze stedenband werd ondertekend zijn er al een aantal realisaties te zien in Za-Kpota. We willen deze tijdens de reis uiteraard met eigen ogen zien. We plannen een bezoek aan de nieuwe schoolbanken en de luifel in de gemeenteschool van Za-Kpota. Aan de composttoiletten die reeds in enkele scholen geplaatst werden en we willen de nieuwe archiefkasten zien op de diensten burgerlijke stand in Za-Kpota en de arrondissementen. We informeren naar de ervaringen met zaklampen voor studenten en het gebruik van de waka waka’s. Ondertussen proberen we zicht te krijgen op de verschillende arrondissementele bureaus en de omstandigheden daar.

Dinsdag 12 mei en Woensdag 13 mei: De delegatie splitst zich op om ons volledige programma te kunnen afwerken. Jef en Peter zullen zich vooral richten op de geboorteregistratie en Ward en Ingrid onderzoeken de mogelijkheden voor de landbouw in Za-Kpota. Jan spitst zich volledig toe op al het ICT-gebeuren. Na een ontmoeting met de ICT-verantwoordelijke van Bohicon gaat hij meteen aan het werk met het trekken van kabels en het opzetten van allerlei verbindingen.
De volgende dagen willen we jullie dit gedeelte verder toelichten.

Donderdag 14 mei: We vervolledigen onze inventaris van de werkomstandigheden in alle arrondissementele bureaus. Verder brengen we een bezoek aan een gezondheidscentrum en een kleuterschool in een minder centraal gelegen arrondissement. We sluiten ons verblijf in Za-Kpota af met een uitgebreide evaluatie van onze stedenband en afspraken voor de toekomst.

Vrijdag 15 mei: We verplaatsen ons naar Porto-Novo waar we een bezoek plannen aan het onderzoeks- en opleidingscentrum Centre Songhai. Aan dit bezoek zullen ook enkele personen uit Za-Kpota deelnemen. We willen nagaan wat de verbeteringsmogelijkheden zijn voor de landbouw in Za-Kpota.

Zaterdag 16 mei: We ronden ons bezoek aan het Centre Songhai af en rijden terug naar Cotonou waar we ‘s avonds terug op het vliegtuig naar België stappen.


Zondag 17 mei: Na een nachtvlucht landen we ‘s morgens in Zaventem.

Reacties