15 - 17 mei - Centre Songhai en de terugkeer naar België


Centre Songhai – de kers op de taart

De transfer van Za-kpota naar Centre Songhai in Porto Novo verliep vlot. Ondanks de vaak halsbrekende inhaalmaneuvers bereikten we dit centrum in de vroege namiddag. De gids leidde ons rond en gaf toelichting bij diverse technieken en teelten. De rondleiding was een echte openbaring.
Doelstelling van het centrum is op een demonstratieve schaal aantonen dat de natuur in Afrika alles te bieden heeft en dat alles waarde heeft die op een of andere manier kan gebruikt worden. Voor vele problemen die we de voorbije week hadden gezien was er een oplossing. We proberen, zonder volledig te zijn, er enkele van te beschrijven:

-          Op een eenvoudige manier werd water gezuiverd en bacterievrij gemaakt! De mini poriën van een zelfgebakken aarden pot zorgden voor het nodige drinkbaar water

-          Het vergisten van verzameld afval (pocketvergister) zorgde voor gas (methaan), voldoende om ’s avonds licht te maken en vooral om te koken. Het verzamelen van hout en het kappen van hout kan hiermee vermeden worden.

-          Een openbaring was de compostering van alle organisch afval en de toepassing ervan in diverse teelten (mais, sla, tomaat, bonen,…). Alle organisch materiaal werd zorgvuldig verzameld en tot compost verwerkt.

-          Alle mogelijke teelten hebben we gezien, met een mengeling van Europese technieken omgevormd en toegepast conform het klimaat en de gebruiken in Afrika.

-          De geoogste producten werden op een eenvoudige manier verwerkt tot basisgrondstoffen die in de voeding konden verwerkt worden

-         

We hebben onze ogen en oren, zowel op vrijdag als zaterdag (bezoek aan verwerking van slachtafval, verwerking plastic,…), goed de kost de kost gegeven! Conclusie van onze delegatie was dat de oplossing voor vele problemen niet ver moet gezocht worden maar bestaat en dat er goed over nagedacht is.
Het onderzoekscentrum Songhai doet nog meer dan enkel demonstraties. Zij zorgen voor specifieke opleidingen, cursussen, begeleiding en voorlichting en nog veel meer… en bieden bepaalde producten zelf te koop aan. Stof genoeg om over na te denken en zoeken naar de gepast dingen die ook passen in onze samenwerking met Za-Kpota!



De transfer naar Cotonou en een bezoek aan een lokale artisanale markt waren de afsluiters van een prachtige en leerrijke vrijdag en zaterdag.

Zaterdag/zondag

Terugkerend naar het vliegveld komt het gevoel voor samenvatten op. We hebben hartelijk afscheid genomen van onze gastheren. Eerst nog samen het ‘laatste avondmaal’ genomen in de vorm van een lekkere pizza du chef. Nog enkele laatste conclusie en op naar het vliegveld.

Eerst nog even door de kleine vertrekhal van Cotonou en dan maar wachten. Want iemand zei: “Benin is een beetje synoniem voor wachten”. En dat is zo. Er wordt veel gewacht in Afrika! Soms terecht  omdat dingen anders gaan en minder systematisch als bij ons, maar ook ten onrechte. Ze wachten veel op hun overheid, op de beloften die de President de la Republique deed, hun parlement en hun burgemeesters. We hebben de collega’s van Za-Kpota toch proberen te overtuigen dat zelf aanpakken ook zeker tot resultaat zal leiden.

Onze opdracht van het College en de Gemeenteraad, onderschreven door de Mondiale Raad, was: ga kijken waar zij staan en waar wij meer of anders moeten helpen.
Wij hebben het gezien en zullen er verslag van uitbrengen zodat iedereen de juiste en gezamenlijke weg kan gaan.

Wij mogen deze efficiënte en gedreven delegatie danken voor de inzet die zij betoonden in niet altijd prettige omstandigheden. Wij zijn tevreden over het resultaat en staan klaar om de kar van de bestaande samenwerking mee te duwen en uit te diepen.

Dank ook aan iedereen die hielp bij de voorbereiding en de realisatie!

Reacties