De doelstellingen - deel 2

Het tweede luik van ons bezoek richt zich op de landbouw in Za-Kpota.

Het project van de composttoiletten is hiervan een voorbeeld. Onder de noemer “Van compost tot dagelijkse kost” willen we via werkgroepen die ter plaatse de compost verwerken en aanwenden in de schooltuinen komen tot een bredere kennis van het composteren bij de bevolking. Compost draagt bij tot een meer vruchtbare bodem met een betere structuur. Het houdt de bodem luchtiger en vochtiger waardoor de groeiomstandigheden verbeterd worden.
Door ouders van leerlingen via de school in aanraking te brengen met composteren en hen hierover vorming aan te bieden, willen we kleinschalige compostering stimuleren. Ingrid haar deskundigheid als opgeleide compostmeester zal hierbij zeker van pas komen.

Op andere terreinen wordt het nog voornamelijk een verkennend bezoek op zoek naar nieuwe mogelijkheden voor de landbouw in Za-Kpota. Naast de productie van landbouwproducten willen we de aandacht vestigen op andere aspecten zoals verwerking van producten, een goede vermarkting, verpakking en transport van producten. Het verlengen van de bewaartijd van producten door een betere verpakking of het verwerken van producten kan het inkomen van de bevolking verhogen. Coöperatieven vergelijkbaar met onze veiling kunnen hierin mogelijk een belangrijke rol opnemen.
In dit kader hebben we een ontmoeting gevraagd met de NGO’s die in Za-Kpota actief zijn. Tijdens het kennismakingsbezoek in 2013 was dit louter beperkt gebleven tot een kennismakingsronde. We willen nu dieper kunnen ingaan op hun activiteiten en zoeken naar opportuniteiten voor Za-Kpota. Tevens wordt er een bezoek gepland aan enkele realisaties van deze NGO’s op het gebied van landbouw.

De volgende dag staat een uitgebreid bezoek aan de plaatselijke markt op het programma. Hoe is de marktplaats georganiseerd en wat zijn de voorzieningen? Hoe wordt er omgegaan met afval? Momenteel zijn er nog geen projecten rond de marktplaats gepland, maar we willen nagaan wat de mogelijkheden voor de volgende jaren kunnen zijn. Een goed georganiseerde marktplaats kan een belangrijke bron van inkomsten zijn voor de gemeente. Hiertegenover moet dan uiteraard ook een degelijke dienstverlening staan.

Het landbouwluik wordt afgesloten met een bezoek aan de sapfabriek van Za-Kpota en een vrouwenproject. Za-Kpota heeft zich op regionaal vlak geprofileerd als appelsienengemeente. De sapfabriek is tevens van regionaal belang en een goed voorbeeld voor de verwerking van landbouwproducten.


Zoals reeds aangegeven brengen we na ons bezoek aan Za-Kpota samen met een delegatie vanuit de gemeente nog een bezoek aan het opleidings- en onderzoekscentrum Centre Songhai in Porto-Novo. Dit centrum is op verschillende locaties in Benin actief en werd reeds gekopieerd in andere Afrikaanse landen. Een degelijke professionele organisatie dus, die ons en de delegatie uit Za-Kpota zeker nog nieuwe inzichten te bieden heeft. 

Reacties

Een reactie posten